Особливості формування продуктивності енергетичної верби першого року вегетації за механічних прийомів контролювання бур’янів - Фучило, Ярослав Дмитрович; Fuchylo, Ya .; Макух, Ярослав Петрович; Makukh, Ya.; Ременюк, Світлана Олександрівна; Remeniuk, Svitlana; Мошківська, Сніжана Валентинівна; Moshkivska, S.; Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola (INMA Bucharest, 2019)
Наведено п’ятирічні результати проведених в Центральному Лісостепу України на чорноземно-лучному ґрунті досліджень ефективності застосування різних механічних прийомів для захисту однорічних посадок верби енергетичної від бур'янів. Використання системи міжрядних культивацій (3 догляди через кожні 15 днів) знижувало величину формування маси бур’янів у 2,9 раз; аналогічної система міжрядних боронувань сітчастими боронами – у 3,1 раз, а при застосуванні трьох послідовних зрізувань сходів у міжряддях – у 3,4 рази, порівняно з варіантом без проведення доглядів – 3854 г/м2. Встановлено, що на варіанті забур’яненого контролю рослин верби енергетичної формували мінімальне значення урожайності сухої біомаси – 1,15 т/га, в той же час максимальний рівень урожайності був у варіанті з проведенням шести послідовних ручних просапувань – 3,14 т/га.За проведення системи послідовних міжрядних культивацій отримали середню урожайність верби енергетичної першого року вирощування на рівні 2,52 т/га, за послідовних міжрядних боронувань навісними сітчастими боронами – 2,55 т/га, а за системи послідовних зрізувань сходів бур’янів рослини верби сформували 2,60 т/га сухої біомаси. The results of five-year field experiments using various mechanical techniques to protect annual plantings of energy willow from weeds in the central forest-steppe zone of Ukraine were given. The use of the system of inter-row cultivation (3 treatments every 15 days) reduced the value of forming a weeds mass to 2.9 times; header row spacing harrowing mesh harrows – 3.1 times, and the use of three consequent harrowing between rows – 3.4 times, compared with the case of a non-conducting inspections – 3854 g/m2. The lowest yield of dry energy willow biomass (1.15 t/ ha) was obtained without weed control, while the highest after six consequent hand weedings (3.14 t/ha). Successive hoeing of the space between rows ensured, on the average, 2.52 t/ha dry biomass in the first year of growing, while similar harrowing with chain harrow 2.55 t /ha, and cutting weeds 2.60 t/ha.
Peculiarities of willow productivity formation in the first year of growing under mechanical weed control
Keywords: верба; willow; бур'яни; weeds; агротехнічні методи; agrotechical methods; вихід енергії; energy yield