Розвиток методології дослідження публічного управління фінансово-економічною безпекою держави - Мунько, Анна Юріївна; Munko, Anna (Інститут державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту та Приватне акціонерне товариство “Вищий навчальний заклад “Міжрегіональна Академія управління персоналом”, 2024)
Розглянуто питання формування та розвитку методології, яка допоможе забезпечити розв’язання завдань щодо дослідження проблеми теорії й практики публічного управління фінансово-економічною безпекою держави, зокрема підбір методів, способів та інструментів організації наукового пошуку. Проаналізовано базові положення методології публічного управління як основи вивчення фінансово-економічної безпеки держави. Обґрунтовано застосування ризико орієнтованого підходу як засадничого для подальшого методологування. Із урахуванням положень Стратегії економічної безпеки України на період до 2025 року формується перелік ризиків фінансово-економічної безпеки, який доповнюється групами ризиків, пов’язаних із повномасштабним вторгненням РФ і з фінансово-економічною безпекою територіальних громад, а отже, з діяльністю органів місцевого самоврядування. Серед основних ризиків: війна, втрата територій, корупція, зовнішня ресурсна залежність, дефіцит державного бюджету, брак довгострокового бюджетного планування, зниження економічної активності, монополізація внутрішнього ринку, низька ефективність діяльності органів місцевого самоврядування у фінансово-економічній сфері, міграція, втрати економічного потенціалу, зниження кредитних рейтингів, імпортозалежність, зниження інноваційної активності, тінізація економіки, неякісне управління активами, що перебувають у власності громади, порушення внутрішніх логістичних зв’язків, деіндустріалізація економіки, провадження політики «сировинного придатку», брак ресурсів для повоєнного відновлення України, уповільнення розвитку світової економіки та інші. Здійснено пошук методів систематизації та аналізу наведених ризиків через визначення критеріїв їх класифікації. Пропонується застосування матричного моделювання для розвитку методології дослідження. Завдяки побудові матриці ризиків визначається їх пріоритетність, вони розподіляються за ймовірністю настання та рівнем наслідків впливу від реалізації кожного з них. The article investigates the issue of the formation and development of a methodology that will allow to ensure the solution of the tasks facing the research of the problem of the theory and practice of public management of the financial and economic security of the state, including the selection of methods, methods and tools for the organization of scientific research. The basic provisions of the methodology of public administration in general are analyzed as a basis for further study of the financial and economic security of the state. The use of a risk-oriented approach as the basis for further methodology is substantiated. Taking into account the provisions of the Economic Security Strategy of Ukraine for the period until 2025, a list of financial and economic security risks is formed, which is supplemented by groups of risks associated with a full-scale invasion of the Russian Federation, and with the financial and economic security of territorial communities, and therefore with the activities of local self-government bodies. Among the main risks: war, loss of territories, corruption, external resource dependence, state budget deficit, lack of long-term budget planning, decrease in economic activity, monopolization of the domestic market, low efficiency of local self-government bodies in the financial and economic spheres, migration, loss of economic potential, decrease in credit ratings, import dependence, decrease in innovation activity, tinification of the economy, poor management of assets owned by the community, disruption of internal logistics connections, deindustrialization of the economy, implementation of «the raw material surplus» policy, lack of resources for the post-war recovery of Ukraine, slowdown in the development of the world economy and others The search for methods of systematization and analysis of the given risks is carried out by determining the criteria for their classification. It is proposed to use matrix modeling for the development of the research methodology. By building a risk matrix, the priority of risks is determined, which are divided according to the probability of occurrence and the level of consequences of the impact from the implementation of each of the risks.
Development of the research methodology of the public management of the financial and economic security of the state
Keywords: публічне управління; public administration; фінансово-економічна безпека держави; financial and economic security of the state; методологія; methodology; ризико-орієнтований підхід; risk-oriented approach; матриця ризиків; risk matrix; воєнний стан; martial law; повоєнне відновлення; post-war recovery