Оцінка якості води для поливів сільськогосподарських культур - Доценко, Віктор Іванович; Dotsenko, Viktor; Запорожченко, Вікторія Юріївна; Zaporozhchenko, Viktoriia; Онопрієнко, Дмитро Михайлович; Onopriienko, Dmytro; Ткачук, Тетяна Іванівна; Tkachuk, Tetiana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Розглянуто основні засади оцінки якості поливної води за агрономічними, екологічними і технічними критеріями. Агрономічні критерії спрямовані на запобігання погіршенню родючості ґрунту (засоленню, осолонцюванню, підлуговуванню) та токсичному впливу на самі сільськогосподарські культури. Екологічні критерії спрямовані на запобігання погіршенню якості продукції рослинництва (накопиченню шкідливих речовин у врожаї) та на зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище. Технічні критерії спрямовані на запобігання шкідливому впливу на елементи зрошувальної мережі та гідромеліоративної системи. Окремо виділено особливості оцінки якості стічних вод, що використовуються для зрошення сільськогосподарських культур. Навчальний посібник рекомендований для здобувачів вищої освіти за спеціальностями: 192 «Будівництво та цивільна інженерія», 194 «Гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології», 183 «Технології захисту навколишнього середовища», 101 «Екологія». Матеріали будуть корисними для фахівців проектних і експлуатаційних організацій водного господарства. Rozghlianuto osnovni zasady otsinky yakosti polyvnoi vody za ahronomichnymy, ekolohichnymy i tekhnichnymy kryteriiamy. Ahronomichni kryterii spriamovani na zapobihannia pohirshenniu rodiuchosti gruntu (zasolenniu, osolontsiuvanniu, pidluhovuvanniu) ta toksychnomu vplyvu na sami silskohospodarski kultury. Ekolohichni kryterii spriamovani na zapobihannia pohirshenniu yakosti produktsii roslynnytstva (nakopychenniu shkidlyvykh rechovyn u vrozhai) ta na zmenshennia nehatyvnoho vplyvu na navkolyshnie pryrodne seredovyshche. Tekhnichni kryterii spriamovani na zapobihannia shkidlyvomu vplyvu na elementy zroshuvalnoi merezhi ta hidromelioratyvnoi systemy. Okremo vydileno osoblyvosti otsinky yakosti stichnykh vod, shcho vykorystovuiutsia dlia zroshennia silskohospodarskykh kultur. Navchalnyi posibnyk rekomendovanyi dlia zdobuvachiv vyshchoi osvity za spetsialnostiamy: 192 «Budivnytstvo ta tsyvilna inzheneriia», 194 «Hidrotekhnichne budivnytstvo, vodna inzheneriia ta vodni tekhnolohii», 183 «Tekhnolohii zakhystu navkolyshnoho seredovyshcha», 101 «Ekolohiia». Materialy budut korysnymy dlia fakhivtsiv proektnykh i ekspluatatsiinykh orhanizatsii vodnoho hospodarstva.
Otsinka yakosti vody dlia polyviv silskohospodarskykh kultur
Keywords: зрошувальна вода; zroshuvalna voda; агрономічні критерії якості; ahronomichni kryterii yakosti; екологічні критерії оцінки якості; ekolohichni kryterii otsinky yakosti; технічні критерії оцінки якості; tekhnichni kryterii otsinky yakosti; оцінка токсичності стічних вод; otsinka toksychnosti stichnykh vod; застосування стічних вод для зрошення; zastosuvannia stichnykh vod dlia zroshennia