Агротехнічні заходи поліпшення агроценозу соняшнику в Степу - Ткаліч, Юрій Ігорович; Tkalich, Yuriy; Ткаліч, І. Д.; Tkalich, І.; Бочевар, Ольга Володимирівна; Bochevar, Olga; Кохан, Андрій Володимирович; Kokhan, Andriy (Інститут сільського господарства степової зони Національної академії наук України, 2014)
З’ясовано особливості формування продуктивності соняшнику залежно від способів сівби і густоти стояння рослин. Показана доцільність вирощування цієї культури в посівах з міжряддями 30–35 см і навіть 15 см при густоті 70–75 тис. рослин/га. При звуженні міжрядь за рахунок більш рівномірного розміщення рослин на площі, зменшення конкуренції між ними за фактори зовнішнього середовища можна одержувати вищі врожаї насіння соняшнику, ніж за стандартних міжрядь The peculiarities of the formation of sunflower productivity depending on the methods of sowing have been clarified and plant density. The expediency of growing this crop in crops with row spacing 30–35 cm and even 15 cm at a density of 70–75 thousand plants / ha. When narrowing the row spacing due to a more uniform placement of plants in the area, reducing competition between them environmental factors can produce higher yields of sunflower seeds than for standard row spacing
Agrotechnical measures to improve the sunflower agrocenosis in the steppe
Keywords: соняшник; sunflower; ширина міжрядь; row spacing; густота посіву; sowing density; конкуренція; competition; гербіциди; herbicides; бур’яни; weeds; врожайність; yield