Удосконалення механізму управління фінансово-економічною безпекою страхової компанії - Медведєв, Олег Костянтинович; Medvediev, Oleh Kostiantynovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2023)
Сучасна економіка характеризується високим рівнем динамічності факторів зовнішнього та внутрішнього середовища страхової компанії, що впливають на можливість їхнього стабільного розвитку. В період війни в Україні деякі страхові компанії у 2022 році були близькі до банкрутства. Оцінка, відстеження показників, що характеризують рівень фінансово-економічної безпеки, та оперативне управління ними при необхідності є актуальним завданням сучасних страхових компаній. На рівень фінансово-економічної безпеки страхових компаній впливає безліч складових: ефективність управління, кваліфікація персоналу, інформаційна безпека та ін. Значення останньої з них сучасному світі різко зросла у зв’язку з розвитком інформаційних технологій. Оцінка фінансово-економічної безпеки може бути проведена за показниками, джерела інформації для розрахунку які легко доступні. Це показники ефективності:, продуктивність праці, плинність кадрів, загальна економічна рентабельність, коефіцієнт економічного зростання, співвідношення темпів зростання продуктивності праці та темпів зростання заробітної плати та ін. Підтримка фінансово-економічної безпеки страхових компаній вимагає постійного моніторингу факторів її формування та факторів ризику діяльності. Необхідність оперативного реагування керівництва на погіршення фінансово-економічного стану страхової компанії очевидне, з метою чого проведення оцінки рівня фінансово-економічної безпеки страхової компаній на певну дату та аналіз її динаміки буде обґрунтуванням розроблюваних та прийнятих відповідних управлінських рішень. Suchasna ekonomika kharakteryzuietsia vysokym rivnem dynamichnosti faktoriv zovnishnoho ta vnutrishnoho seredovyshcha strakhovoi kompanii, shcho vplyvaiut na mozhlyvist yikhnoho stabilnoho rozvytku. V period viiny v Ukraini deiaki strakhovi kompanii u 2022 rotsi buly blyzki do bankrutstva. Otsinka, vidstezhennia pokaznykiv, shcho kharakteryzuiut riven finansovo-ekonomichnoi bezpeky, ta operatyvne upravlinnia nymy pry neobkhidnosti ye aktualnym zavdanniam suchasnykh strakhovykh kompanii. Na riven finansovo-ekonomichnoi bezpeky strakhovykh kompanii vplyvaie bezlich skladovykh: efektyvnist upravlinnia, kvalifikatsiia personalu, informatsiina bezpeka ta in. Znachennia ostannoi z nykh suchasnomu sviti rizko zrosla u zviazku z rozvytkom informatsiinykh tekhnolohii. Otsinka finansovo-ekonomichnoi bezpeky mozhe buty provedena za pokaznykamy, dzherela informatsii dlia rozrakhunku yaki lehko dostupni. Tse pokaznyky efektyvnosti:, produktyvnist pratsi, plynnist kadriv, zahalna ekonomichna rentabelnist, koefitsiient ekonomichnoho zrostannia, spivvidnoshennia tempiv zrostannia produktyvnosti pratsi ta tempiv zrostannia zarobitnoi platy ta in. Pidtrymka finansovo-ekonomichnoi bezpeky strakhovykh kompanii vymahaie postiinoho monitorynhu faktoriv yii formuvannia ta faktoriv ryzyku diialnosti. Neobkhidnist operatyvnoho reahuvannia kerivnytstva na pohirshennia finansovo-ekonomichnoho stanu strakhovoi kompanii ochevydne, z metoiu choho provedennia otsinky rivnia finansovo-ekonomichnoi bezpeky strakhovoi kompanii na pevnu datu ta analiz yii dynamiky bude obgruntuvanniam rozrobliuvanykh ta pryiniatykh vidpovidnykh upravlinskykh rishen.
Udoskonalennia mekhanizmu upravlinnia finansovo-ekonomichnoiu bezpekoiu strakhovoi kompanii
Keywords: механізм; мechanism; система; system; страхова компанія; insurance company; удосконалення; improvement; управління; management; фінансово-економічна безпека; financial and economic security