Ефективність діагностики та лікування собак за сечокам’яної хвороби в умовах ветеринарної клініки «Звірятко» міста Дніпро - Безверха, А. С.; Bezverkha, A. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Моніторинговими дослідженнями визначали поширеність, вікові, статеві та сезонні особливості перебігу уролітіазу собак в умовах мегаполісу, ретельно аналізували раціон хворих тварин; проводили мікроскопію осаду сечі, рентгенологічні та сонографічні дослідження. В досліді до комплексу лікування собак хворих на уролітіаз крім Цефтриаксону, Но-шпи та Фітоеліти вводили препарати антигомотоксичної дії Мукоза Композитум, Траумель та Дексаметазон. За відсутності лікувального ефекту виконували цистотомію з видаленням уролітів. З конкрементів частіше зустрічалися оксалати та урати. Під час диференціальної діагностики й контролю якості лікувальних заходів в дослідній і контрольній групах проводили рентгенологічне і сонографічне дослідження. Відмічена висока ефективність цих візуальних методів за сечокам’яної хвороби, що дають можливість з високою вірогідністю дати оцінку стану органів сечовивідної системи, виявити конкременти, визначити їх розмір та локалізацію. Важливе значення під час диференціальної діагностики має мікроскопія осаду сечі, що є доступним, інформативним та дешевим методом. На уролітіаз частіше хворіли собаки з зайвою вагою у віці з 1 до 10 років. В більшості випадків хворобу реєстрували у дрібних порід, особливо пекінесів, кокер-спанієлів та йоркширських тер’єрів. Захворюваність на сечокам’яну хворобу майже рівномірно реєструвалася протягом року і була дещо вищою у весняний та осінній періоди. Лікування тварин дослідної групи було ефективнішим, дозволяло скоріше зняти запалення і забезпечити кращу регенерацію слизових оболонок сечовивідних шляхів, що було підтверджено результатами лабораторних і ультразвукового досліджень. Conducted statistical studies with careful analysis of the diet of patients with urolithiasis of dogs, collected data on sex, age, seas on al features of the course of urolithias is in dogs in metropolitan conditions. According to conventional methods, microscopy of urine sediment, radiological and sonographic studies were performed. Mucose Compositum, Traumel and Dexamethason ewere introduced in to the treatment regim en of patients with urolithias is in the experimental group of dogs in addition to Ceftriaxone, No-Spi and Phytoelites. In cases where urolithias did not dissolve during the treatment, a cytotomy was used. From concrements oxalate sanates were mo refrequent. During differential diagnostics and quality control of medical measures in the experimental and control groups were performed radiological and ultrasound examination. The high effective ness of the setoolsin the case of urolithiasis is noted. Dogs with excess weight in the age from 1 to 10 years a remore of ten affected by urology. In most cases, the disease was recorded in small breeds, especially Pekingese, Cocker Spaniels and Yorkshire Terriers. The incidence of urolithiasis was al most uniformly recorded throu ghout the year and wass light lyhigher in spring and autumn. Treatment under the scheme of the experimental group was more effective, allowed to reduce inflammation more quickly and oprovide better regeneration of the mucous membranes of the urinary tract, which was confirmed by there sults of laboratory and ultrasound examinations.
Efektyvnist diahnostyky ta likuvannia sobak za sechokamianoi khvoroby v umovakh veterynarnoi kliniky «Zviriatko» mista Dnipro
Keywords: сечовий міхур; bladder; сечокам’яна хвороба; urolithiasis; захворюваність; morbidity; конкременти; concrements; дослідження; research