Теоретичний зміст людського капіталу та його складові - Бондарчук, Наталія Володимирівна; Bondarchuk, Natalia (Прикарпатський національний університет ім. Василя Стефаника, 2017)
Стаття присвячена дослідженню теоретичного змісту людського капталу та визначення його основних складових. Метою дослідження є визначення теоретичного змісту поняття «людський капітал» як об’єкта обліку та його складових. Встановлено, що центральне місце в процесі переходу економіки на інноваційний шлях розвитку, яка повинна мати високий творчий потенціал, бути висококваліфікованим професіоналом. Від професіоналізму працівника залежать результати інтелектуальної, інноваційної діяльності та успіхи в інноваційній економіці. Наведено основні визначення поняття «людський капітал» у працях економістів. Констатовано, що людина та її продуктивні здібності займають центральне місце в психолого-педагогічних та соціально-економічних науках. Відмінності у трактуванні даної дефініції залежать: по-перше, у виокремленні складових людського капіталу (капітал здоров’я, інтелектуальний капітал, мобільність, мотивація, культура, творчі здібності, талант, виховання, менталітет, адаптивність); – по-друге, у сфері використання людського капіталу (економічна, соціальна, психологічна, педагогічна, управлінська, облікова категорія). Для формування повного уявлення про сутність, особливості людського капіталу та його значимість у різних сферах діяльності суб’єктів господарювання змістовно розкрито елементи досліджуваної категорії. Визначено основні складові людського капіталу серед яких: капітал здоров’я, інтелектуальний капітал, мобільність, мотивація, культура, творчі здібності, талант, виховання, менталітет, адаптивність). В процесі дослідження уточнено функції кожної із складової людського капіталу. Основними напрямами подальших досліджень є конкретизація облікових принципів і процедур людського капталу, формування єдиних методичних підходів у способах оцінювання людського капіталу. The article is devoted to the study of the theoretical content of human captula and its main components. The purpose of the study is to determine the theoretical content of the concept of «human capital» as an object of accounting and its components. It is established that the central place in the process of transition to the knowledge economy is given to a person who should have high creative potential, to be a highly skilled professional. According to its professionalism, the results of intellectual, innovative activity and success in an innovative economy depend accordingly. It was discovered the main definitions of «human capital» in the writings of economists. It is stated that man and his productive abilities occupy a central place in psychological, pedagogical and socio-economic sciences. Differences in the interpretation of this definition depend on: first, the separation of the components of human capital (capital of health, intellectual capital, mobility, motivation, culture, creative abilities, talent, upbringing, mentality, adaptability); - secondly, in the sphere of human capital use (economic, social, psychological, pedagogical, managerial, accounting category). To form a complete understanding of the essence, features of human capital and its significance in various spheres of business entities substantially disclosed elements of the category under investigation. The main components of human capital are identified: capital of health, intellectual capital, mobility, motivation, culture, creative abilities, talent, education, mentality, adaptability). In the course of the research, the functions of each component of human capital are specified. The main areas of further research are the specification of the accounting principles and procedures of the human captain, the formation of common methodological approaches in the methods of assessment of human capital.
Human capital, components of human capital, accounting concept of human capital
Keywords: людський капітал; human capital; складові людського капіталу; the constituents of human capital; облікова концепція людського капіталу; the accounting concept of human capital