Вміст аскорбінової кислоти і глутатіону у хвої хвойних рослин вуличного насадження - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Вивчено вплив забруднення довкілля на вміст аскорбінової кислоти та глутатіону в хвої хвойних рослин вуличних насаджень. Встановлено падіння концентрації як АК, так GSH порівняно з контролем відбувається в хвої ялини звичайної. У голках ялини колючої і ялини колючої ф. блакитна дещо підвищується кількість АК, а GSH у першої зменшується, а у другої зростає. У хвої туї східної і ялівця козацького, більш стійких за морфологічними показниками у вуличних насадженнях рослин, вміст обох антиоксидантів вищий, ніж у контрольних. Збільшення концентрації АК та GSH в хвої рослин вуличного насадження свідчить про адаптивні реакції, які спрямовані на підвищення стійкості цих видів в умовах дії викидів автотранспорту, і може бути одним із механізмів, що обумовлює їх толерантність у даних умовах. Vyvcheno vplyv zabrudnennia dovkillia na vmist askorbinovoi kysloty ta hlutationu v khvoi khvoinykh roslyn vulychnykh nasadzhen. Vstanovleno padinnia kontsentratsii yak AK, tak GSH porivniano z kontrolem vidbuvaietsia v khvoi yalyny zvychainoi. U holkakh yalyny koliuchoi i yalyny koliuchoi f. blakytna deshcho pidvyshchuietsia kilkist AK, a GSH u pershoi zmenshuietsia, a u druhoi zrostaie. U khvoi tui skhidnoi i yalivtsia kozatskoho, bilsh stiikykh za morfolohichnymy pokaznykamy u vulychnykh nasadzhenniakh roslyn, vmist obokh antyoksydantiv vyshchyi, nizh u kontrolnykh. Zbilshennia kontsentratsii AK ta GSH v khvoi roslyn vulychnoho nasadzhennia svidchyt pro adaptyvni reaktsii, yaki spriamovani na pidvyshchennia stiikosti tsykh vydiv v umovakh dii vykydiv avtotransportu, i mozhe buty odnym iz mekhanizmiv, shcho obumovliuie yikh tolerantnist u danykh umovakh.
Vmist askorbinovoi kysloty i hlutationu u khvoi khvoinykh roslyn vulychnoho nasadzhennia
Keywords: промислове місто; promyslove misto; придорожні посадки; prydorozhni posadky; голонасінні; holonasinni; стійкість; stiikist; антиоксиданти АК та GSH; antyoksydanty AK ta GSH; кількісні зміни; kilkisni zminy