Ефективність гербіцидів та добрив при вирощуванні ячменю ярого в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Плодородіє» Дніпровського району Дніпропетровської області - Serhii Volodymyrovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Вперше в умовах Степу України при вирощуванні пивоварного ячменю ярого Сталий вивчено ефективність застосування багатокомпонентних гербіцидів нового покоління на фоні застосування різних доз мінеральних добрив. Встановлено, що застосування бакової суміші препаратів Фокстрот і Діанат біологічна гибель бур’янів досягала 93–100%. При підвищеному фоні мінерального харчування (N45P45K45) бур’яни були менш стійкі до гербіцидів. Використання бакової суміші цих препаратів сприяло підвищенню врожайності ячменю на 0,7–0,9 т/га та на 30% знижувало пестицидне навантаження на ґрунт та посіви ячменю, що забезпечувало отримання екологічно безпечної продукції. Vpershe v umovakh Stepu Ukrainy pry vyroshchuvanni pyvovarnoho yachmeniu yaroho Stalyi vyvcheno efektyvnist zastosuvannia bahatokomponentnykh herbitsydiv novoho pokolinnia na foni zastosuvannia riznykh doz mineralnykh dobryv. Vstanovleno, shcho zastosuvannia bakovoi sumishi preparativ Fokstrot i Dianat biolohichna hybel burianiv dosiahala 93–100%. Pry pidvyshchenomu foni mineralnoho kharchuvannia (N45P45K45) buriany buly mensh stiiki do herbitsydiv. Vykorystannia bakovoi sumishi tsykh preparativ spryialo pidvyshchenniu vrozhainosti yachmeniu na 0,7–0,9 t/ha ta na 30% znyzhuvalo pestytsydne navantazhennia na grunt ta posivy yachmeniu, shcho zabezpechuvalo otrymannia ekolohichno bezpechnoi produktsii
Efektyvnist herbitsydiv ta dobryv pry vyroshchuvanni yachmeniu yaroho v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Plodorodiie» Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ячмінь ярий; yachmin yaryi; вирощування; vyroshchuvannia; сорт; sort; гербіцид; herbitsyd; врожайність; vrozhainist; технологія; tekhnolohiia; ефективність; efektyvnist