Підвищення ефективності технічного засобу для внесення солом’яної підстилки у корівник - Чернявський, Євген Віталійович; Cherniavskyi, Yevhen Vitaliiovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
В першому розділі обґрунтовано зоотехнологічні аспекти внесення підстилки на фермах великої рогатої худоби; технологічний процес зберіганні, подрібнення та внесення солом’яної підстилки; проведено аналіз сучасного технологічного обладнання для внесення солом’яної підстилки і обґрунтовано конструктивно-технологічну схему роздавача підстилки з роторно-пальцевим органом. В другому розділі встановлені енергетичні показники роботи розкидача солом’яної підстилки, оснащеного ущільнюючим щитком, які залежить від фізико-механічних параметрів ущільнюваного матеріалу та визначені параметри кидання при розподілі підстилки по поверхні стійла. Третій розділ присвячено програмі та методиці експериментальних досліджень. В четвертому розділі приведені результати дослідження динаміки зміни деформації ущільнення зволоженої солом’яної підстилки і результати експериментальних досліджень конструктивно-технологічних параметрів робочих органів машини для внесення солом’яної підстилки. Частина з охорони праці, розглядає питання з удосконалення організаційної та технічної сторони охорони праці при роботі на розробленій машині. В розділі 6 приведена техніко-економічна оцінка та показана економічна доцільність прийнятих рішень. V pershomu rozdili obgruntovano zootekhnolohichni aspekty vnesennia pidstylky na fermakh velykoi rohatoi khudoby; tekhnolohichnyi protses zberihanni, podribnennia ta vnesennia solomianoi pidstylky; provedeno analiz suchasnoho tekhnolohichnoho obladnannia dlia vnesennia solomianoi pidstylky i obgruntovano konstruktyvno-tekhnolohichnu skhemu rozdavacha pidstylky z rotorno-paltsevym orhanom. V druhomu rozdili vstanovleni enerhetychni pokaznyky roboty rozkydacha solomianoi pidstylky, osnashchenoho ushchilniuiuchym shchytkom, yaki zalezhyt vid fizyko-mekhanichnykh parametriv ushchilniuvanoho materialu ta vyznacheni parametry kydannia pry rozpodili pidstylky po poverkhni stiila. Tretii rozdil prysviacheno prohrami ta metodytsi eksperymentalnykh doslidzhen. V chetvertomu rozdili pryvedeni rezultaty doslidzhennia dynamiky zminy deformatsii ushchilnennia zvolozhenoi solomianoi pidstylky i rezultaty eksperymentalnykh doslidzhen konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv robochykh orhaniv mashyny dlia vnesennia solomianoi pidstylky. Chastyna z okhorony pratsi, rozghliadaie pytannia z udoskonalennia orhanizatsiinoi ta tekhnichnoi storony okhorony pratsi pry roboti na rozroblenii mashyni. V rozdili 6 pryvedena tekhniko-ekonomichna otsinka ta pokazana ekonomichna dotsilnist pryiniatykh rishen.
Pidvyshchennia efektyvnosti tekhnichnoho zasobu dlia vnesennia solomianoi pidstylky u korivnyk
Keywords: параметри; parametry; солома; soloma; внесення; vnesennia; корівник; korivnyk; машина; mashyna; ефективність; efektyvnist; фактор досліджень; faktor doslidzhen