Видове багатство деревних насаджень та їх життєвий стан в Обухівському парку Дніпропетровської області - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga; Скляренко, Анастасія Вікторівна; Skliarenko, Anastasiya (My University, 2024)
Наведено результати дослідження структури видового складу деревних насаджень, показники таксаційних характеристик, життєвого стану дендрофлори парку культури та відпочинку селища Обухівка. Видове різноманіття встановили маршрутним методом, висоту дерев вимірювали висотоміром Suunto PM – 5/ 1520, діаметр – Т-мірною вилкою. Встановлено, що на території парку зростає 25 видів дерев і 8 видів кущів з 16 родин та 25 родів. Загальна кількість деревних рослин обох форм становить 675 шт. У найбільшій кількості представлена Robinia pseudoacacia L. (24,77 %), Catalpa bignonioides Walt. (13,14 %), Aesculus hipocastanum L. (7,15 %), Picea pungens Engelm. (7,70 %) від загальної кількості деревних рослин парку. Визначено, що суттєву частину становить Pinus sylvestris L. – 6,04 %, але це дуже молоді насадження, їх вік близько п'яти років. Як за чисельністю видів, так і за кількістю екземплярів у парку переважають інтродуковані рослини, найбільше з Північної Америки. З інтродукованих деревних рослин 4 види – інвазійні. Це Robinia pseudoacacia L. – 24,6 % від загальної кількості деревних рослин парку, Ulmus pumila L. – 3,76 %, Acer negundo L. – 1,65 %, Ailanthus altissima (Mill.) Swingle – 0,15 % (1 шт). Robinia pseudoacacia L. виявилась найбільш агресивною, утворивши велику різновікову популяцію. Підрост Ulmus pumila L. також значно розповсюдився у північній частині парку. Експансії Acer negundo L. не спостерігається. Ailanthus altissima (Mill.) Swingle (випадковий занос) знаходиться ще у прегенеративному (віргінільному) віковому стані. Максимальна кількість дерев віднесена до двох категорій висот 4,1 – 6,0 м і 6,1 – 8,0 м, за величиною діаметру – до груп 10,1 – 16,0 та 16,1 – 22,0 см. З’ясовано, що за відношенням до вологи видовий склад підібрано в основному правильно. Найчисельніша така група рослин як ксерофіти – 40,21 %. У сумі з мезоксерофітами – 46,23 % а з ксеромезофітами 76,96 %. Саме рослини цих груп здатні переносити посухи, характерні для клімату Степу України. Визначено видове багатство дендрофлори і порівняно з деякими селищними парками Дніпропетровської області. Аналіз життєвого стану деревних рослин парку показав, переважна більшість рослин відноситься до першої категорії – 84,40 %, кількість ослаблених дерев становить 11,89 %, сильно ослаблених – 2,97 %. Індекс життєвого стану деревостану – 93,11, тобто він оцінюється як здоровий. За підсумками досліджень надані рекомендації з естетичного покращення окремих частин парку. The results of the analysis of functional zones, the structure of Obukhivka town park, taxonomic and valuation indicators ofthe dendroflora of the cultural and recreational park of Obukhivka are presented. The park was surveyed using well-known methods. The height of trees was measured with a Suunto PM – 5/1520 height gauge, and the diameter was measured with a caliper. All functional zones are present in the park, with open and semi-closed spaces clearly defined. Various species of woody plants are represented, with a total number of dendroflora representatives being 674, including 629 trees and 45 shrubs. It was found that the tree plantations in the park are represented by 35 plant species, including 25 trees and 8 shrubs. Robinia pseudoacacia constitutes the largest proportion (24.33 %), mainly due to a significant number of individuals growing from self-seeding. The second most abundant species is Catalpa bignonioides (12.91 %). Picea pungens (7.56 %) and Aesculus hippocastanum (6.97 %) are also well-represented. Indigenous species of dendroflora significantly lag behind introduced ones both in the number of species and the number of plants. The origin of introduced plants is broad, but North American species predominate. The distribution of trees by heights shows that the majority fall into the categories of 4.1-6.0 m and 6.1-8.0 m, and by diameters, in the range of 10.1-16.0 cm and 16.1-22 cm. The plants were classified according to their moisture preferences, revealing the correctness of the assortment selection, primarily because drought-resistant and relatively drought-resistant species predominated. The number of plants in the xerophyte group, as well as mesoxerophytes and xeromesophytes combined, constitutes 76.11 %, mesophytes – 23.74 %, mesohygrophites – 0.45 %. The majority of plants belong to the first category of the life state (healthy). Only 2 dying trees were found, and there is no fresh dryness. Old dryness is represented by Cerasus vulgaris and Robinia pseudoacacia, each with 1 specimen of these tree species. The life index of the tree stand is high – 94.81. Flower beds in the park are absent except for a small group of plants at the beginning of the Veterans Alley. In the memorial part of the park, there is a sculpture of a mourning mother and steles with the names of fellow villagers who died in the Great Patriotic War (1941-1945). In a small square, there is a bust of T.G. Shevchenko, and not far from the park entrance, there is a sculpture of the Cossacks – the founders of Obukhivka village. Recommendations for improving the aesthetic appearance of the park are provided.
The species richness of tree plantations and their vital state in the Obukhiv park of the Dnipropetrovsk region
Keywords: селищний парк; Village Park; дендрофлора; dendroflora; різноманіття; diversity; таксономічний склад; taxonomic composition; таксаційні показники; valuation indicators; життєвий стан; life state; інвазійні види; invasive species