Мікробіологіна оцінка якості сухих прянощів - Захарова, К. В.; Zakharova, K. V.; Кощєєва, М. Ю.; Koshchieieva, M. Yu.; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Проведено мікробіологічну оцінку якості пакетованих і перефасованих сухих прянощів, що реалізуються в торговельних мережах м. Дніпро. Встановлено незначні відмінності органолептичних показників між дослідженими зразками. У низці прянощів виявлено перевищення допустимого рівня мезофільних аеробних та факультативно-анаеробних мікроорганізмів, наявність санітарно-показових бактерій (Escherichia coli, Enterobacter spp., Staphylococcus aureus, ентерококи), а також дріжджів і пліснявих грибів. Отримані результати свідчать про необхідність посилення санітарного контролю під час виробництва, фасування та реалізації прянощів. Provedeno mikrobiolohichnu otsinku yakosti paketovanykh i perefasovanykh sukhykh prianoshchiv, shcho realizuiutsia v torhovelnykh merezhakh m. Dnipro. Vstanovleno neznachni vidminnosti orhanoleptychnykh pokaznykiv mizh doslidzhenymy zrazkamy. U nyztsi prianoshchiv vyiavleno perevyshchennia dopustymoho rivnia mezofilnykh aerobnykh ta fakultatyvno-anaerobnykh mikroorhanizmiv, naiavnist sanitarno-pokazovykh bakterii (Escherichia coli, Enterobacter spp., Staphylococcus aureus, enterokoky), a takozh drizhdzhiv i plisniavykh hrybiv. Otrymani rezultaty svidchat pro neobkhidnist posylennia sanitarnoho kontroliu pid chas vyrobnytstva, fasuvannia ta realizatsii prianoshchiv.
Mikrobiolohina otsinka yakosti sukhykh prianoshchiv
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X
Keywords: прянощі; prianoshchi; мікробіологічна оцінка; mikrobiolohichna otsinka; санітарно-показові мікроорганізми; sanitarno-pokazovi mikroorhanizmy; безпечність харчових продуктів; bezpechnist kharchovykh produktiv