Обґрунтування конструкції деталей рухомих з’єднань виготовлених з композитних матеріалів - Вітер, Віталій Андрійович; Viter, Vitalii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
В дипломній роботі проаналізовано використання полімерно-композитних матеріалів у рухомих з’єднаннях сільськогосподарської техніки. У роботі проведено аналіз основних факторів, що впливають на знос рухомих з'єднань, вивчено фізико-механічні властивості полімерно-композитних матеріалів, а також запропоновано конструкції з додатковими армованими вставками для підвищення їхньої міцності та довговічності. Виконано чисельне моделювання напружень і деформацій із використанням сучасного програмного CAE забезпечення. Експериментальні дослідження проведено на тестових стендах, що імітують реальні умови роботи техніки. Наведено обґрунтування доцільності застосування розробленої конструкції. Розглянуто вимоги безпеки при роботі з полімерними матеріалами. Проаналізовано економічну ефективність роботи. V dyplomnii roboti proanalizovano vykorystannia polimerno-kompozytnykh materialiv u rukhomykh ziednanniakh silskohospodarskoi tekhniky. U roboti provedeno analiz osnovnykh faktoriv, shcho vplyvaiut na znos rukhomykh ziednan, vyvcheno fizyko-mekhanichni vlastyvosti polimerno-kompozytnykh materialiv, a takozh zaproponovano konstruktsii z dodatkovymy armovanymy vstavkamy dlia pidvyshchennia yikhnoi mitsnosti ta dovhovichnosti. Vykonano chyselne modeliuvannia napruzhen i deformatsii iz vykorystanniam suchasnoho prohramnoho CAE zabezpechennia. Eksperymentalni doslidzhennia provedeno na testovykh stendakh, shcho imituiut realni umovy roboty tekhniky. Navedeno obgruntuvannia dotsilnosti zastosuvannia rozroblenoi konstruktsii. Rozghlianuto vymohy bezpeky pry roboti z polimernymy materialamy. Proanalizovano ekonomichnu efektyvnist roboty.
Obgruntuvannia konstruktsii detalei rukhomykh ziednan vyhotovlenykh z kompozytnykh materialiv
Keywords: полімерно-композитні матеріали; polimerno-kompozytni materialy; рухомі з'єднання; rukhomi ziednannia; вузли тертя; vuzly tertia; сільськогосподарська техніка; silskohospodarska tekhnika; чисельне моделюввання; chyselne modeliuvannia; зносостійкість; znosostiikist; армування; armuvannia