Особливості формування біологічної продукції гідробіонтів в умовах Фастівського водосховища Київської області - Охременко, С. В.; Okhremenko, S. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Мета роботи полягає у встановленні видового різноманіття іхтіофауни водойми та структури популяцій риб у поєднанні з динамікою якісних показників води та подальшою перспективою рибогосподарського використання водойми. Дослідження показало, що природна кормова база використовується неефективно, і що існує необхідність зариблення водосховища молоддю комерційно цінних видів риб наприклад, рослиноїдних, коропових. Якість води та стан іхтіофауни дозволяють здійснювати зариблення та подальший вилов і реалізацію промислової риби у водосховищі за умови дотримання заходів та рекомендацій з управління рибним господарством. У дослідженні використовували такі види риб, як карась, короп, рослиноїдні риби, пілтка, лящ, щука. Meta roboty poliahaie u vstanovlenni vydovoho riznomanittia ikhtiofauny vodoimy ta struktury populiatsii ryb u poiednanni z dynamikoiu yakisnykh pokaznykiv vody ta podalshoiu perspektyvoiu rybohospodarskoho vykorystannia vodoimy. Doslidzhennia pokazalo, shcho pryrodna kormova baza vykorystovuietsia neefektyvno, i shcho isnuie neobkhidnist zaryblennia vodoskhovyshcha moloddiu komertsiino tsinnykh vydiv ryb napryklad, roslynoidnykh, koropovykh. Yakist vody ta stan ikhtiofauny dozvoliaiut zdiisniuvaty zaryblennia ta podalshyi vylov i realizatsiiu promyslovoi ryby u vodoskhovyshchi za umovy dotrymannia zakhodiv ta rekomendatsii z upravlinnia rybnym hospodarstvom. U doslidzhenni vykorystovuvaly taki vydy ryb, yak karas, korop, roslynoidni ryby, piltka, liashch, shchuka.
Osoblyvosti formuvannia biolohichnoi produktsii hidrobiontiv v umovakh Fastivskoho vodoskhovyshcha Kyivskoi oblasti
Keywords: іхтіофауна водосховища; ikhtiofauna vodoskhovyshcha; рослинні організми; roslynni orhanizmy; сріблястий карась; sribliastyi karas