Зміни співвідношення окремих показників крові за азотемії котів - Чумак, Владислав Олександрович; Chumak, Vladislav; Chumak, V.; Chumak, V. O.; Chumak, V. A.; Chumak, Vladyslav; Гаращук, Марина Іванівна; Garashuk, M. I.; Garashchuk, M.; Harashchuk, M. I.; Garashuk, Marina; Garaschuk, M. I. (Дніпровський ДАЕУ, 2026)
Досліджено взаємозв’язки між розрахунковими біохімічними показниками крові котів за різних стадій азотемії. Для оцінки метаболічних змін визначали співвідношення сечовини до креатиніну, альбумінів до глобулінів, активності аспартат- та аланінамінотрансфераз (коефіцієнт де Рітіса), а також кальцію до фосфору. Встановлено, що прогресування азотемії супроводжується зміною кореляційних зв’язків між цими показниками, зокрема появою негативної кореляції між коефіцієнтом де Рітіса та білковим коефіцієнтом, а також втратою попередніх зв’язків із співвідношеннями сечовини до креатиніну та кальцію до фосфору. Отримані результати свідчать про доцільність використання розрахункових біохімічних індексів для оцінки метаболічних порушень і моніторингу перебігу хронічної ниркової хвороби у котів. Doslidzheno vzaiemozviazky mizh rozrakhunkovymy biokhimichnymy pokaznykamy krovi kotiv za riznykh stadii azotemii. Dlia otsinky metabolichnykh zmin vyznachaly spivvidnoshennia sechovyny do kreatyninu, albuminiv do hlobuliniv, aktyvnosti aspartat- ta alaninaminotransferaz (koefitsiient de Ritisa), a takozh kaltsiiu do fosforu. Vstanovleno, shcho prohresuvannia azotemii suprovodzhuietsia zminoiu koreliatsiinykh zviazkiv mizh tsymy pokaznykamy, zokrema poiavoiu nehatyvnoi koreliatsii mizh koefitsiientom de Ritisa ta bilkovym koefitsiientom, a takozh vtratoiu poperednikh zviazkiv iz spivvidnoshenniamy sechovyny do kreatyninu ta kaltsiiu do fosforu. Otrymani rezultaty svidchat pro dotsilnist vykorystannia rozrakhunkovykh biokhimichnykh indeksiv dlia otsinky metabolichnykh porushen i monitorynhu perebihu khronichnoi nyrkovoi khvoroby u kotiv.
Zminy spivvidnoshennia okremykh pokaznykiv krovi za azotemii kotiv
Чумак Владислав Олександрович https://orcid.org/0000-0002-0140-3982 Гаращук Марина Іванівна https://orcid.org/0000-0003-1533-6490
Keywords: коти; koty; хронічна ниркова хвороба; khronichna nyrkova khvoroba; азотемія; azotemiia; біохімічні показники крові; biokhimichni pokaznyky krovi