Лікувально-профілактичні заходи за порушення фосфорнокальцієвого обміну у свиней - Зосіменко, Є. Л.; Zosimenko, Ye. L.; Семьонов, Олександр Володимирович; Semonov, Oleksandr; Semyonov, O. V.; Semyonov, A.; Semyonov, Aleksandr (Полтавський ДАУ, 2023)
Додавання «Натуфосу» до господарських раціонів сприяє підвищенню кількості отриманих від свиноматок поросят та їх збереженості. Так в дослідній групі їх було отримано на 10% більше, а збереженість була вище на 16% порівняно з групою контроля. Також встановлений позитивний вплив на загальний клінічний стан свиноматок, рівень Ca в крові (загальний та іонізований), в той час як спостерігалася тенденція до зниження неорганічного фосфору. Слід зауважити, що додавання тільки «Натуфосу» не є достатнім заходом профілактичної терапії за аліментарної остеодистрофії свиноматок і потребує також додаткових БВД для корегування раціонів. Dodavannia «Natufosu» do hospodarskykh ratsioniv spryiaie pidvyshchenniu kilkosti otrymanykh vid svynomatok porosiat ta yikh zberezhenosti. Tak v doslidnii hrupi yikh bulo otrymano na 10% bilshe, a zberezhenist bula vyshche na 16% porivniano z hrupoiu kontrolia. Takozh vstanovlenyi pozytyvnyi vplyv na zahalnyi klinichnyi stan svynomatok, riven Ca v krovi (zahalnyi ta ionizovanyi), v toi chas yak sposterihalasia tendentsiia do znyzhennia neorhanichnoho fosforu. Slid zauvazhyty, shcho dodavannia tilky «Natufosu» ne ye dostatnim zakhodom profilaktychnoi terapii za alimentarnoi osteodystrofii svynomatok i potrebuie takozh dodatkovykh BVD dlia korehuvannia ratsioniv.
Likuvalno-profilaktychni zakhody za porushennia fosfornokaltsiievoho obminu u svynei
Семьонов Олександр Володимирович https://orcid.org/0000-0002-8562-4108
Keywords: раціон свиноматок; ratsion svynomatok; лікувально-профілактичні заходи; likuvalno-profilaktychni zakhody; порушення фосфорнокальцієвого обміну; porushennia fosfornokaltsiievoho obminu; ураження опорно-рухової системи; urazhennia oporno-rukhovoi systemy; білкові та вітамінно-мінеральні добавки; bilkovi ta vitaminno-mineralni dobavky