Перспективи впровадження фіторегулятивних заходів на території каналу Дніпро-Донбас - Похил, Володимир Іванович; Pokhil, Volodymyr; Pokhil, V.; Pokhil, V. I.; Pokhyl, V.; Pokhyl, V. I.; Pohyl, V.; Pohyl, V. I.; Pohil, V.; Pohil, V. I.; Pokhyl, Volodymyr Ivanovych; Pokhil, Vladimir; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
На основі аналізу світового та вітчизняного досвіду з урахуванням складної економічної ситуації в Україні, запропоновано проведення фіторегулятивних заходів на трасі каналу Дніпро-Донбас з використанням сільськогосподарських тварин (овець). Встановлена можливість застосування овець для контролю та перешкоджанню надмірного розвитку рослинності у зонах санітарної охорони каналу. Впровадження цих заходів планується здійснювати у два етапи (перший – науково-виробничий експеримент, другий – виробнича фіторегулятивна діяльність). Na osnovi analizu svitovoho ta vitchyznianoho dosvidu z urakhuvanniam skladnoi ekonomichnoi sytuatsii v Ukraini, zaproponovano provedennia fitorehuliatyvnykh zakhodiv na trasi kanalu Dnipro-Donbas z vykorystanniam silskohospodarskykh tvaryn (ovets). Vstanovlena mozhlyvist zastosuvannia ovets dlia kontroliu ta pereshkodzhanniu nadmirnoho rozvytku roslynnosti u zonakh sanitarnoi okhorony kanalu. Vprovadzhennia tsykh zakhodiv planuietsia zdiisniuvaty u dva etapy (pershyi – naukovo-vyrobnychyi eksperyment, druhyi – vyrobnycha fitorehuliatyvna diialnist).
Perspektyvy vprovadzhennia fitorehuliatyvnykh zakhodiv na terytorii kanalu Dnipro-Donbas
Похил Володимир Іванович https://orcid.org/0000-0002-2994-879X Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759 Миколайчук Людмила Петрівна https://orcid.org/0000-0001-5331-719X
Keywords: підтримка належного стану фітоценозів; pidtrymka nalezhnoho stanu fitotsenoziv; фіторегуляція; fitorehuliatsiia; сільськогосподарські тварини; silskohospodarski tvaryny; вівці; vivtsi; пасовищне утримання; pasovyshchne utrymannia; полігони (ділянки); polihony (dilianky); канал Дніпро-Донбас; kanal Dnipro-Donbas; зони санітарної охорони; zony sanitarnoi okhorony; боротьба з надмірним заростанням; borotba z nadmirnym zarostanniam