Особливості годівлі курей-несучок у приватній виробничій фірмі “Агроцентр” Дніпровського району Дніпропетровської області - Лахтюк, В. В.; Lakhtiuk, V. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2024)
Світове і вітчизняне птахівництво є динамічною галуззю агропромислового комплексу, забезпечує населення поживною та корисною їжею. Поєднання інвестиційної політики, наукового забезпечення та освоєння конкурентоспроможних ресурсозберігаючих технологій, дозволило птахівницьким підприємствам отримати найбільший прибуток. Яєчна продуктивність обумовлена віком статевого дозрівання, інтенсивністю та стійкістю яйцекладки. Чим раніше молодка починає яйцекладку, тим довше термін експлуатації курей і тим більше яєць вона може продукувати. Вік статевого дозрівання впливає не тільки на кількість знесених яєць, а й на їх середню масу – чим менше вік знесення першого яйця, тим менше початкова та середньорічна маса яєць. Мета досліджень полягала у вивченні особливостей годівлі курей-несучок у різні вікові періоди. Для досягнення запланованої мети на вирішення були поставлені такі завдання: вивчити утримання несучок та склад комбікорму в різні фази годівлі, а також продуктивні характеристики кросу “Ломанн ЛСЛ-Лайт”, їх збереженість та витрати корму на 10 шт яєць та 1 кг яйцемаси. Svitove i vitchyzniane ptakhivnytstvo ye dynamichnoiu haluzziu ahropromyslovoho kompleksu, zabezpechuie naselennia pozhyvnoiu ta korysnoiu yizheiu. Poiednannia investytsiinoi polityky, naukovoho zabezpechennia ta osvoiennia konkurentospromozhnykh resursozberihaiuchykh tekhnolohii, dozvolylo ptakhivnytskym pidpryiemstvam otrymaty naibilshyi prybutok. Yaiechna produktyvnist obumovlena vikom statevoho dozrivannia, intensyvnistiu ta stiikistiu yaitsekladky. Chym ranishe molodka pochynaie yaitsekladku, tym dovshe termin ekspluatatsii kurei i tym bilshe yaiets vona mozhe produkuvaty. Vik statevoho dozrivannia vplyvaie ne tilky na kilkist znesenykh yaiets, a y na yikh seredniu masu – chym menshe vik znesennia pershoho yaitsia, tym menshe pochatkova ta serednorichna masa yaiets. Meta doslidzhen poliahala u vyvchenni osoblyvostei hodivli kurei-nesuchok u rizni vikovi periody. Dlia dosiahnennia zaplanovanoi mety na vyrishennia buly postavleni taki zavdannia: vyvchyty utrymannia nesuchok ta sklad kombikormu v rizni fazy hodivli, a takozh produktyvni kharakterystyky krosu “Lomann LSL-Lait”, yikh zberezhenist ta vytraty kormu na 10 sht yaiets ta 1 kh yaitsemasy.
Osoblyvosti hodivli kurei-nesuchok u pryvatnii vyrobnychii firmi “Ahrotsentr” Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: крос “Ломанн ЛСЛ-Лайт”; kros “Lomann LSL-Lait”; утримання несучок; utrymannia nesuchok; годівля курей-несучок; hodivlia kurei-nesuchok