Якість сортів винограду на зрошенні в умовах Степу України - Петренко, Алла Іванівна; Petrenko, Alla; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, 2024)
За результатами дисперсійного аналізу щодо усіх макроелементів фактор сорту був переважно вагомий, фактор року лише для кальцію. Взаємодія факторів за впливом була недостовірною. За виключенням вмісту фосфору досліджені ознаки відносяться переважно до слабомінливих. Комплексно за вмістом макроелементів виправдано вирощування сортів Румейка та Дубовський розовий, зовсім невиправдане з цих ознак вирощування сорту Аркадія. Фактор сорту для вміст цінних мікроелементів завжди був вагомим, фактор року – ні. Комплексно за кращим вмістом мікроелементів переважав сорт Дубовський розовий, але з проблемами щодо вмісту цинку, де кращим був сорт Аркадія. Група ознак характеризується значимо меншою варіативністю. Досліджені ознаки вмісту вітамінів відносяться до слабо-, вмісту глюкози та харчових волокон до середньомінливих. Комплексно переважали сорти Дубовський розовий та Аркадія. According to the results of the variance analysis, the variety factor was mainly significant for all macroelements, the year factor only for calcium. The interaction of factors by influence was unreliable. With the exception of phosphorus content, the studied traits are mainly weakly variable. In terms of macroelement content, the cultivation of the Rumeyka and Dubovskyi rozovy varieties is justified, while the cultivation of the Arkadiya variety is completely unjustified from these traits. The variety factor for the content of valuable microelements was always significant, the year factor was not. In terms of the best content of microelements, the Dubovskyi rozovy variety prevailed, but with problems with the zinc content, where the Arkadiya variety was the best. The group of traits is characterized by significantly lower variability. The studied traits of vitamin content are weakly variable, glucose and dietary fiber content are moderately variable. In terms of the complex, the Dubovskyi rozovy and Arkadiya varieties prevailed.
The quality of irrigated grape varieties under the conditions of the Steppe of Ukraine
Keywords: виноград; grapes; якість; quality; харчова цінність; nutritional value; зрошення; irrigation