Механізація, електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва - Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatoly Stepanovich; Kobets, Anatoly S.; Kobets, Anatoly; Kobec, Anatoly; Kobets, A. S.; Kobets, А.; Kobec, A.; Сobets’, A. S.; Теслюк, Геннадій Володимирович; Tesliuk, Hennadii; Пугач, Андрій Миколайович; et al. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У навчальному посібнику розглянуто конструкцію, принцип дії та особливості регулювання сучасних сільськогосподарських машин, що застосовуються у вирощуванні, догляді за посівами та збиранні врожаю. Наведено особливості роботи ґрунтообробних, посівних, доглядових, збиральних машин, а також обладнання для післязбиральної обробки продукції. Окрему увагу приділено вибору раціональних режимів роботи машин, економічним та екологічним аспектам їх використання, новітнім тенденціям автоматизації у сільському господарстві. Практикум підготовлено відповідно до програми дисципліни «Механізація, електрифікація та автоматизація сільськогосподарського виробництва» для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 201 Агрономія та в освітньому процесі для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти зі спеціальності 208 Агорінженерія. U navchalnomu posibnyku rozghlianuto konstruktsiiu, pryntsyp dii ta osoblyvosti rehuliuvannia suchasnykh silskohospodarskykh mashyn, shcho zastosovuiutsia u vyroshchuvanni, dohliadi za posivamy ta zbyranni vrozhaiu. Navedeno osoblyvosti roboty gruntoobrobnykh, posivnykh, dohliadovykh, zbyralnykh mashyn, a takozh obladnannia dlia pisliazbyralnoi obrobky produktsii. Okremu uvahu prydileno vyboru ratsionalnykh rezhymiv roboty mashyn, ekonomichnym ta ekolohichnym aspektam yikh vykorystannia, novitnim tendentsiiam avtomatyzatsii u silskomu hospodarstvi. Praktykum pidhotovleno vidpovidno do prohramy dystsypliny «Mekhanizatsiia, elektryfikatsiia ta avtomatyzatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva» dlia zdobuvachiv pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity zi spetsialnosti 201 Ahronomiia ta v osvitnomu protsesi dlia zdobuvachiv pershoho (bakalavrskoho) rivnia vyshchoi osvity zi spetsialnosti 208 Ahorinzheneriia.
Mekhanizatsiia, elektryfikatsiia ta avtomatyzatsiia silskohospodarskoho vyrobnytstva
Keywords: сучасні сільськогосподарські машини; suchasni silskohospodarski mashyny; машини для вирощування, догляду за посівами; mashyny dlia vyroshchuvannia, dohliadu za posivamy; машини для збирання врожаю; mashyny dlia zbyrannia vrozhaiu; особливості роботи ґрунтообробних, посівних, доглядових та збиральних машин; osoblyvosti roboty gruntoobrobnykh, posivnykh, dohliadovykh ta zbyralnykh mashyn; обладнання для післязбиральної обробки продукції; obladnannia dlia pisliazbyralnoi obrobky produktsii; раціональні режими роботи машин; ratsionalni rezhymy roboty mashyn