Удосконалення технології вівсяного круп’яного продукту, що не потребу варіння - Шевлюк, Валерій Григорович; Shevliuk, Valerii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Мета роботи – удосконалення технології вівсяного круп’яного продукту, що не потребує варіння, що дозволяє більш раціонально використовувати зернові ресурси. Об’єкт дослідження – процес виробництва вівсяного круп’яного продукту, що не потребує варіння. Предмет дослідження – технологічні параметри, способи обробки та фактори, що впливають на удосконалення технології отримання вівсяного продукту швидкого приготування для раціонального використання зернових ресурсів. Актуальність теми зумовлена зростанням попиту на швидкі у приготуванні, поживні та зручні у використанні харчові продукти, що відповідають сучасному темпу життя. Вівсяні круп’яні продукти, які не потребують варіння, дозволяють підвищити ефективність переробки зернових ресурсів, зменшити енергозатрати та розширити асортимент корисних продуктів для різних груп споживачів. Удосконалення технології таких продуктів сприяє створенню якісних, інноваційних та конкурентоспроможних харчових виробів. Meta roboty – udoskonalennia tekhnolohii vivsianoho krupianoho produktu, shcho ne potrebuie varinnia, shcho dozvoliaie bilsh ratsionalno vykorystovuvaty zernovi resursy. Obiekt doslidzhennia – protses vyrobnytstva vivsianoho krupianoho produktu, shcho ne potrebuie varinnia. Predmet doslidzhennia – tekhnolohichni parametry, sposoby obrobky ta faktory, shcho vplyvaiut na udoskonalennia tekhnolohii otrymannia vivsianoho produktu shvydkoho pryhotuvannia dlia ratsionalnoho vykorystannia zernovykh resursiv. Aktualnist temy zumovlena zrostanniam popytu na shvydki u pryhotuvanni, pozhyvni ta zruchni u vykorystanni kharchovi produkty, shcho vidpovidaiut suchasnomu tempu zhyttia. Vivsiani krupiani produkty, yaki ne potrebuiut varinnia, dozvoliaiut pidvyshchyty efektyvnist pererobky zernovykh resursiv, zmenshyty enerhozatraty ta rozshyryty asortyment korysnykh produktiv dlia riznykh hrup spozhyvachiv. Udoskonalennia tekhnolohii takykh produktiv spryiaie stvorenniu yakisnykh, innovatsiinykh ta konkurentospromozhnykh kharchovykh vyrobiv.
Udoskonalennia tekhnolohii vivsianoho krupianoho produktu, shcho ne potrebu varinnia
Keywords: вівсяні продукти; vivsiani produkty; круп’яна сировина; krupiana syrovyna; обробка зерна; obrobka zerna; екструзія; ekstruziia; раціональне використання ресурсів; ratsionalne vykorystannia resursiv; швидке приготування; shvydke pryhotuvannia