Обґрунтування напрямів підвищення ефективності використання технічних засобів аграрних підприємств - Вініченко, Р. І.; Vinichenko, R. I. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Об’єктом дослідження є процес забезпечення ефективного використання технічних засобів аграрними підприємствами. Метою магістерської роботи є розробка теоретичних та методичних положень, а також практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності використання технічних засобів аграрних підприємств. Методи дослідження В процесі досліджень використано наступні методи: порівняння, деталізація, аналітичне групування, аналітичні показники динаміки, елімінування, графічний метод. В основу методики дослідження покладено дослідження та пропозиції провідних вчених, інформація Державного комітету статистики України, річні звіти досліджуваного підприємства, а також дані навчальної, методичної та наукової літератури. Узагальнено наукові основи ефективного використання технічних засобів аграрних підприємств. Здійснено аналіз природноекономічних умов сільськогосподарського виробництва досліджуваного підприємства. Проаналізовано сучасний рівень забезпеченості господарства ресурсним потиенціалом та рівень ефективності його використання. Запропоновано резерви і напрями підвищення ефективності використання технічних засобів виробництва підприємства. Результати впроваджені в діяльність ФГ «Августинівське» Запорізького району Запорізької області. Obiektom doslidzhennia ye protses zabezpechennia efektyvnoho vykorystannia tekhnichnykh zasobiv ahrarnymy pidpryiemstvamy. Metoiu mahisterskoi roboty ye rozrobka teoretychnykh ta metodychnykh polozhen, a takozh praktychnykh rekomendatsii shchodo pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia tekhnichnykh zasobiv ahrarnykh pidpryiemstv. Metody doslidzhennia V protsesi doslidzhen vykorystano nastupni metody: porivniannia, detalizatsiia, analitychne hrupuvannia, analitychni pokaznyky dynamiky, eliminuvannia, hrafichnyi metod. V osnovu metodyky doslidzhennia pokladeno doslidzhennia ta propozytsii providnykh vchenykh, informatsiia Derzhavnoho komitetu statystyky Ukrainy, richni zvity doslidzhuvanoho pidpryiemstva, a takozh dani navchalnoi, metodychnoi ta naukovoi literatury. Uzahalneno naukovi osnovy efektyvnoho vykorystannia tekhnichnykh zasobiv ahrarnykh pidpryiemstv. Zdiisneno analiz pryrodnoekonomichnykh umov silskohospodarskoho vyrobnytstva doslidzhuvanoho pidpryiemstva. Proanalizovano suchasnyi riven zabezpechenosti hospodarstva resursnym potyentsialom ta riven efektyvnosti yoho vykorystannia. Zaproponovano rezervy i napriamy pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia tekhnichnykh zasobiv vyrobnytstva pidpryiemstva. Rezultaty vprovadzheni v diialnist FH «Avhustynivske» Zaporizkoho raionu Zaporizkoi oblasti.
Obgruntuvannia napriamiv pidvyshchennia efektyvnosti vykorystannia tekhnichnykh zasobiv ahrarnykh pidpryie
Keywords: біопаливо; biofuels; економічна ефективність; economic efficiency; лізинг; leasing; технічні засоби виробництва; technical means of production; развитие; development; фермерське господарство; farming