Біля витоків аграрної освіти Дніпропетровщини 1930-х рр. ( до 90-річного ювілею кафедри фізіології, біохімії тварин і лабораторної діагностики ДДАЕУ 1935-2025 ) - Кулішенко, Олег Миколайович; Kulishenko, Oleg; Kulishenko, O.; Kulishenko, O. М.; Kulishenko, Oleh; Давиденко, Павло Олександрович; Davydenko, Pavel; Davydenko, Pavlo; Davydenko, P. O.; Davydenko, P.; Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У роботі висвітлено історію становлення кафедри фізіології сільськогосподарських тварин Дніпропетровського сільськогосподарського інституту в 1934–1955 рр. Проаналізовано передумови створення інституту, діяльність провідних науковців і викладачів, розвиток наукових досліджень та підготовки кадрів у галузі фізіології тварин. Показано вплив суспільно-політичних подій і Другої світової війни на функціонування кафедри та розвиток аграрної освіти на Дніпропетровщині. U roboti vysvitleno istoriiu stanovlennia kafedry fiziolohii silskohospodarskykh tvaryn Dnipropetrovskoho silskohospodarskoho instytutu v 1934–1955 rr. Proanalizovano peredumovy stvorennia instytutu, diialnist providnykh naukovtsiv i vykladachiv, rozvytok naukovykh doslidzhen ta pidhotovky kadriv u haluzi fiziolohii tvaryn. Pokazano vplyv suspilno-politychnykh podii i Druhoi svitovoi viiny na funktsionuvannia kafedry ta rozvytok ahrarnoi osvity na Dnipropetrovshchyni.
Bilia vytokiv ahrarnoi osvity Dnipropetrovshchyny 1930-kh rr. ( do 90-richnoho yuvileiu kafedry fiziolohii, biokhimii tvaryn i laboratornoi diahnostyky DDAEU 1935-2025 )
Кулішенко Олег Миколайович https://orcid.org/0000-0001-6801-2380 Давиденко Павло Олександрович https://orcid.org/0000-0002-8425-3835 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580
Keywords: кафедра фізіології тварин; kafedra fiziolohii tvaryn; аграрна освіта; ahrarna osvita; Дніпропетровський сільськогосподарський інститут; Dnipropetrovskyi silskohospodarskyi instytut; історія ветеринарної науки; istoriia veterynarnoi nauky