Спадкові зміни при дії малопоширеного хімічного чинника у пшениці озимої - Горщар, Владислав Іванович; Horshchar, Vladislav; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Херсонський державний аграрно-економічниий університет, 2023)
Насіння пшениці озимої 8 сортів Балатон, Боровиця, Зелений Гай, Золото України, Каланча, Нива Одеська, Полянка, Почайна (по 1000 зерен на кожну концентрацію) обробили АН (азид натрію) 0,01%, 0,025%, 0,05%, 0,1% у водному розчині. Експозиція 24 години. У поколіннях M2 –M3 мутації були іденти- фіковані шляхом візуальної оцінки та біометричного аналізу структури врожайності. Всього досліджено 19400 родин у другому поколінні та 1692 мутантних лінії у третьому поколінні. Для першої групи сортів мутагенна дія була значущою для дисперсії зміни кон- центрації мутагену та для взаємодії генотип-мутаген, але не для генотипів. Для другої також і для генотипів. Азид натрію за своєю дією на окремі сорти суттєво відрізняється від раніше досліджених речовин з високою ушкоджуючою здатністю. Winter wheat seeds of 8 varieties Balaton, Borovytsia, Zeleny Gai, Zoloto Ukrainy, Kalancha, Niva Odeska, Polyanka, Pochayna (1000 grains for each concentration) were treated with AN (sodium azide) 0.01%, 0.025%, 0.05%, 0.1% in an aqueous solution. Exposure 24 hours. In generations M2–M3 , mutations were identified by visual assessment and biometric analysis of yield structure. A total of 19,400 families in the second generation and 1,692 mutant lines in the third generation were studied. For the first group of cultivars, the mutagenic effect was significant for the variance of the mutagen concentration change and for the genotype-mutagen interaction, but not for the genotypes. For the second, also for genotypes.
Hereditary changes under the action of a less widespread chemical factor for winter wheat
Keywords: пшениця озима; winter wheat; азид натрію; sodium azide; мутації; mutations; генотип; genotype; мінливість; variability