Експериментальні дослідження жорсткісних характеристик багатошарових сейсмозахисних елементів - Калганков, Євген Васильвич; Kalhankov, Yevhen (НТУ Дніпровська політехніка, 2025)
Наведені результати експериментальних досліджень по визначенню жорсткісних характеристик багатошарових гумометалевих сейсмозахисних елементів в залежності від товщини гумового шару. Випробуванням піддавалися циліндричні гумометалеві елементи діаметром 200 мм та товщиною гумового шару 5 мм, 10 мм та 20 мм. Визначено, що залежність сила-осідання для всіх типів віброізоляторів носить явно нелінійний характер. Navedeni rezultaty eksperymentalnykh doslidzhen po vyznachenniu zhorstkisnykh kharakterystyk bahatosharovykh humometalevykh seismozakhysnykh elementiv v zalezhnosti vid tovshchyny humovoho sharu. Vyprobuvanniam piddavalysia tsylindrychni humometalevi elementy diametrom 200 mm ta tovshchynoiu humovoho sharu 5 mm, 10 mm ta 20 mm. Vyznacheno, shcho zalezhnist syla-osidannia dlia vsikh typiv vibroizoliatoriv nosyt yavno neliniinyi kharakter.
Eksperymentalni doslidzhennia zhorstkisnykh kharakterystyk bahatosharovykh seismozakhysnykh elementiv
Keywords: Гумометалевий елемент; Humometalevyi element; багатошаровий елемент; bahatosharovyi element; жосткість на стиск; zhostkist na stysk