Поширення та ефективність лікування собак за патологій матки в умовах клініки ветеринарної медицини «ВетСервіс» міста Дніпро - Веремій, А. С.; Veremiy, A. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
Попередній діагноз на симтомокомплекс ендометрит-піометра-кістозна гіперплазія ендометрію можна встановити за даними анамнезу та клінічного огляду хворих собак – кінцевий – за результатами сонографічного дослідження. Для діагностики і оцінки важкості перебігу запальних процесів у матці доцільно проводити лабораторне дослідження крові враховуючи біохімічні та морфологічні показники. Ендометрит одне з важких захворювань м’ясоїдів. На його долю припадає більше 87% з всієї акушерсько-гінекологічної патології. Сонографія істотно доповнює результати клінічних методів дослідження і дає можливість точної диференційної діагностики структурних змін за патології матки у собак. Піометра – гнійного чи гнійно-геморагічного ексудату (за мукометри – катарально-гнійного; за гідрометри – серозного; за гематометри – крові) характеризується витонченням стінок матки та накопиченням у її порожнині анехогенного вмісту. За хронічного ендометриту відмічається потовщення стінок матки та неоднорідність її ехоструктури. При залозисто-кістозній гіперплазії ендометрію відмічається потовщення внутрішньої оболонки матки, наявність у ній поодиноких чи множинних утворень овальної або округлої форми з ехопозитивною капсулою та ехонегативним вмістом. При лікуванні ендометриту та піометри особливу увагу потрібно приділяти хірургічному втручанню (гістероктомії), яка при правильному виконанні майже не дає ускладнень і економічно вигідна у порівннянні з консервативним лікуванням. У крові хворих піометрою тварин знижується рівень альбумінів та значно підвищується показник АСТ; значного відхилення по відношенню до норми набуває показник швидкості зсідання еритроцитів і підвищується кількість паличкоядерних нейтрофілів. Preliminary diagnosis of the symptom complex of endometritis-pyometra-cystic hyperplasia of the endometrium can be established according to the anamnesis and clinical examination of sick dogs - the final - according to the results of sonographic examination. To diagnose and assess the severity of inflammatory processes in the uterus, it is advisable to conduct a laboratory blood test, taking into account biochemical and morphological parameters. Endometritis is one of the most serious carnivorous diseases. It accounts for more than 87% of all obstetric and gynecological pathology. In sick bitches, the diagnosis of endometritis-pyometra symptom complex can be justified, taking into account the following clinical symptoms: subjective - thirst, increased abdominal volume, subfibrillar evening body temperature, discharge from the genital slit, dizziness; objective - enlargement of the uterine horns and the presence of fluid in them. Sonography significantly complements the results of clinical research methods and allows accurate differential diagnosis of structural changes in uterine pathology in dogs. Pyometra – purulent or purulent-hemorrhagic exudate (for mucometers – catarrhal-purulent; for hydrometers – serous; for hematometers – blood) is characterized by thinning of the uterine wall and accumulation of anechoic content in its cavity. In the blood of patients with pyometra animals decreases the level of albumin and significantly increases the rate of ACT; the deviation of erythrocyte sedimentation rate acquires a significant deviation from the norm and the number of rod-shaped neutrophils increases.
Distribution and effectiveness of treatment of dogs for uterine pathologies in the veterinary clinic "VetService" in Dnipro
Keywords: біохімічні та гематологічні показники крові; biochemical and hematological indicators of blood; собаки; dogs; акушерська та гінекологічна патологія; obstetric and gynecological pathology; хвороби матки; uterine diseases; ендометрит; endometritis; піометра; pyometra; мукометра; mucometer; кістозна гіперплазія ендометрію; cystic endometrial hyperplasia; лікування; treatment