Специфіка локалізації важких металів у відмерлій фітомасі та ґрунтах насаджень загального користування м. Дніпро - Якуба, Марина Станіславівна; Yakuba, Maryna; Крикун, Аліна Костянтинівна; Krukyn, Alina (Миколаївський національний аграрний університет, 2024)
У роботі представлені результати дослідження особливостей локалізації важких металів у підстилках та грунтах трьох насаджень загального користування - парках з різним ступенем антропогенного навантаження міста Дніпро: парк ім. Лазаря Глоби, парк Пам’яті та Примирення та парк ім. Богдана Хмельницького. У роботі ґрунтах парків м. Дніпро визначено вміст важких металів, що належать до трьох груп за класом небезпеки для живих організмів: 1 - Pb, Cd, Zn; 2 – Cu та 3 – Mn. Вміст рухомої форми Mn коливався в межах від 23, 22 (парк Пам’яті та Примирення) до 40,77 мг/кг ґрунту (парк ім. Богдана Хмельницького). З'ясовано, що ці значення не перевищують показник ГДК для Mn у рухомій формі. Вміст Cd у ґрунтах парків у середньому був у 7 разів нижчий від ГДК для рухомої форми цього елементу. U roboti predstavleni rezultaty doslidzhennia osoblyvostei lokalizatsii vazhkykh metaliv u pidstylkakh ta hruntakh trokh nasadzhen zahalnoho korystuvannia - parkakh z riznym stupenem antropohennoho navantazhennia mista Dnipro: park im. Lazaria Hloby, park Pamiati ta Prymyrennia ta park im. Bohdana Khmelnytskoho. U roboti gruntakh parkiv m. Dnipro vyznacheno vmist vazhkykh metaliv, shcho nalezhat do trokh hrup za klasom nebezpeky dlia zhyvykh orhanizmiv: 1 - Pb, Cd, Zn; 2 – Cu ta 3 – Mn. Vmist rukhomoi formy Mn kolyvavsia v mezhakh vid 23, 22 (park Pamiati ta Prymyrennia) do 40,77 mh/kh gruntu (park im. Bohdana Khmelnytskoho). Ziasovano, shcho tsi znachennia ne perevyshchuiut pokaznyk HDK dlia Mn u rukhomii formi. Vmist Cd u gruntakh parkiv u serednomu buv u 7 raziv nyzhchyi vid HDK dlia rukhomoi formy tsoho elementu.
Spetsyfika lokalizatsii vazhkykh metaliv u vidmerlii fitomasi ta gruntakh nasadzhen zahalnoho korystuvannia m. Dnipro
Keywords: відмерла фітомаса; vidmerla fitomasa; важкі метали; vazhki metaly; міські насадження; miski nasadzhennia; насадження загального користування; nasadzhennia zahalnoho korystuvannia; антропогенне навантаження; antropohenne navantazhennia