Ефективність комплексного лікування больового синдрому за гастроентериту у собак - Cуслова, Наталія Іванівна; Suslova, Natalіya; Suslova, N. I.; Suslova, N.; Suslova, Natalia; Сапронова, Валентина Олексіївна; Sapronova, V.; Sapronova, Valentina; Sapronova, V. A.; Sapronova, V. O.; Тауцький, Б. К.; Tautskiy, B. K. (Нац. фармацевтичн. ун-т, 2021)
На сьогодні шлунково-кишкова патологія у дрібних тварин сягає до 50% від загальної кількості незаразних хвороб та серед них посідає перше місце Основними причинами гастритів є не якісне годування, стреси, механічні та хімічні пошкодження, сторонні тіла, інвагінації, інфекційні, паразитарні захворювання. Ускладнення, які виникають при гастроентеритах, часті рецидиви, особливо при хронічних процесах, сприяють необхідності розробки і впровадження нових методів терапії. Проблеми, пов’язані з патогенетичними засобами терапії тварин, були і залишаються одними з найбільш актуальних. Na sohodni shlunkovo-kyshkova patolohiia u dribnykh tvaryn siahaie do 50% vid zahalnoi kilkosti nezaraznykh khvorob ta sered nykh posidaie pershe mistse Osnovnymy prychynamy hastrytiv ye ne yakisne hoduvannia, stresy, mekhanichni ta khimichni poshkodzhennia, storonni tila, invahinatsii, infektsiini, parazytarni zakhvoriuvannia. Uskladnennia, yaki vynykaiut pry hastroenterytakh, chasti retsydyvy, osoblyvo pry khronichnykh protsesakh, spryiaiut neobkhidnosti rozrobky i vprovadzhennia novykh metodiv terapii. Problemy, poviazani z patohenetychnymy zasobamy terapii tvaryn, buly i zalyshaiutsia odnymy z naibilsh aktualnykh.
Efektyvnist kompleksnoho likuvannia bolovoho syndromu za hastroenterytu u sobak
Cуслова Наталія Іванівна https://orcid.org/0000-0001-9500-9224 Сапронова Валентина Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-0063-5773
Keywords: дієтична годівля; diietychna hodivlia; комплексне лікування; kompleksne likuvannia; собаки; sobaky; гастроентерит; hastroenteryt; больовий синдром; bolovyi syndrom; коліки; koliky