Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою кролів, хворих на еймеріоз з різним рівнем інтенсивності інвазії - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Прус, М. П.; et al. (Scientific Publishing Center “Sci-conf.com.ua”, 2022)
Еймеріоз кролів спостерігається повсюдно і поширений у всіх тваринницьких господарствах, а екстенсивність інвазії може досягати 100 %. Кролі заражаються, проковтуючи інвазійні ооцисти разом із забрудненим кормом або водою. Найчастіше зустрічається змішана форма захворювання: розвиток кишкового та печінкового кокцидіозів одночасно. Мета наших досліджень полягала в поетапному проведенні ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою хворих на еймеріоз кролів з різним рівнем інтенсивності інвазії. Після проведення післязабійного ветеринарно-санітарного огляду тушок і органів хворих на еймеріоз кролів уражені кишечник і печінку було знищено, а тушку проварено. Інші продукти забою не мали патологоанатомічних змін. Eimerioz kroliv sposterihaietsia povsiudno i poshyrenyi u vsikh tvarynnytskykh hospodarstvakh, a ekstensyvnist invazii mozhe dosiahaty 100 %. Kroli zarazhaiutsia, prokovtuiuchy invaziini ootsysty razom iz zabrudnenym kormom abo vodoiu. Naichastishe zustrichaietsia zmishana forma zakhvoriuvannia: rozvytok kyshkovoho ta pechinkovoho koktsydioziv odnochasno. Meta nashykh doslidzhen poliahala v poetapnomu provedenni veterynarno-sanitarnoi ekspertyzy produktiv zaboiu khvorykh na eimerioz kroliv z riznym rivnem intensyvnosti invazii. Pislia provedennia pisliazabiinoho veterynarno-sanitarnoho ohliadu tushok i orhaniv khvorykh na eimerioz kroliv urazheni kyshechnyk i pechinku bulo znyshcheno, a tushku provareno. Inshi produkty zaboiu ne maly patolohoanatomichnykh zmin.
Veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv zaboiu kroliv, khvorykh na eimerioz z riznym rivnem intensyvnosti invazii
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: ветеринарно-санітарна експертиза продуктів забою; veterynarno-sanitarna ekspertyza produktiv zaboiu; еймеріоз кролів; eimerioz kroliv; інвазії; invazii; змішана форма захворювання; zmishana forma zakhvoriuvannia