ЕФЕКТИВНІСТЬ СЕЛЕКЦІЇ ПШЕНИЦІ В СИСТЕМІ КОМПЛЕКСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Ващенко, Володимир Васильович; Vaschenko, Volodimir; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Інститут рослинництва імені В. Я. Юр’єва Української акадаемії аграрних наук, 2015)
Проведено аналіз урожайності та її структури 12 сортів пшениці м‘якої озимої селекції основних українських селекцентрів за даною культурою, а також сортів російської та німецької селекції. По продуктивності чотири сорти української селекції в умовах Півночі Степу України переважали стандарт. Більша продуктивність формувалась за рахунок більш високої маси тисячі зерен, маси зерна з рослини. Сорти іноземної селекції за окремими показниками могли переважати стандарт та інші сорти української селекції, але за результуючою компонентів структури урожайності завжди поступалися. Рекомендовані до використання в селекції сорти Комерційна, Співанка, Спасівка, Смуглянка. The analysis of yield and its structure of 12 varieties of soft winter wheat of the main Ukrainian selection centers for this crop, as well as varieties of Russian and German selection. In terms of productivity, there are four varieties of Ukrainian selection in the North The steppe of Ukraine was dominated by the standard. Greater productivity was formed due to higher mass of thousands of grains, the mass of grain from the plant. Varieties of foreign selection on some indicators could outperform the standard and other varieties of Ukrainian selection, but for the resulting components of the yield structure have always yielded. Recommended for use in selection of grades Commercial, Spivanka, Spasovka, Smuglyanka.
Эффективность селекции пшеницы в системе комплексных исследований
EFFECTIVNESS OF WHEAT BREEDING UNDER SISTEM OF COMPLEX INVESTIGATIONS
Keywords: пшениця м’яка озима; bread winter wheat; сорт; variety; урожайність; yield; структура урожайності; structure of yield