Особливості діагностики аліментарної алергії у собак - Семьонов, Олександр Володимирович; Semonov, Oleksandr; Нікітіна, Марія Олександрівна; Nіkіtіna, Marіya (Дніпропетровський ДАЕУ, 2015)
Визначена схема діагностики аліментарної алергії собак в умовах ветеринарної лікарні, підібрані методи діагностики з урахуванням необхідності виключення подібних захворювань та встановленням кінцевого діагнозу. Застосовані методи досліджень: збір анамнезу, клінічний огляд тварин, тест на наявність бліх, поверхневий та глибокий зіскріби зі шкіри, дослідження лампою Вуда, трихоскопія, цитологічне дослідження, дослідження калу методом Фюлеборна, загальний аналіз крові, елімінаційна дієта з провокацією. За результатами досліджень встановили свербіж, почервоніння шкіри, еозинофілію; виключили дерматофітію та захворювання спричинені реакцією на бліх, кліщів та гельмінтів, а також сезонність патології та підтвердили аліментарну етіологію алергії. Встановили, що для підтвердження алергічної реакції на компоненти раціону ефективним методом діагностики аліментарної алергії є елімінаційна дієта з провокацією. A diagnostic method established by food allergy in dogs at a veterinary clinic that was select with the accounting of the need to rule out similar diseases is a conclusive diagnosis. We used the methods: collection of history, clinical examination, test for the presence of fleas, scrapings from surface and deep layers of the skin, Wood's lamp research, research of wool, cytology, and research of excrements with Fulleborn's method, complete blood count, and elimination diet with provocation. In our results with an appropriate method we observed in dogs: itchy, erubescence, eosinophilia, excluded reactions on fleas, ticks and helminthes, and absence seasonality of the disease, reaffirmed nutritional etiology of the allergy. The food hypersensitive was confirmed by using the elimination diet with provocation. That is the most effective method of diagnostics of the food allergy. Elimination diet was conducted by 10weeks. After 4 of the diet weeks the animals of both groups had reduced clinical signs. In the end of elimination diet all animals had no clinical signs. The provocation was carried when dogs had no allergy reaction – an animal was return to previous diet, after that clinical signs was resumed. According to these results we established the final diagnosis – food allergy.
Features diagnostics of food allergy in dogs
Keywords: аліментарна алергія; food allergy; собака; dogs; діагностика; diagnostics; елімінаційна дієта з провокацією; elimination diet with provocation; свербіж; itch; цитологія; cytology