Phosphate state of different cenozes of black soils in usual north steppe of Ukraine - Kramarev, Sergiy; Крамарьов, Сергій Михайлович; Artemenko, S. F.; Артеменко, С.Ф.; Isayenkov, V. V.; Ісаєнков, В.В. (Інститут зернових культур, 2015)
V rezultati provedenykh doslidzhen zdiisnena porivnialna otsinka vmistu rukhomykh form fosforu u chornozemakh zvychainykh na tsilynnykh zemliakh i na rilli. Vstanovleno, shcho blyzkym do optymalnykh pokaznykiv ye vmist rukhomykh form fosforu tilky na gruntakh z dovhotryvalym obrobitkom. Dlia zabezpechennia vysokykh urozhaiv na chornozemi zvychainomu neobkhidno vnosyty fosforni dobryva tak samo, yak i na gruntakh inshoho typu. В результаті проведених досліджень здійснена порівняльна оцінка вмісту рухомих форм фосфору у чорноземах звичайних на цілинних землях і на ріллі. Встановлено, що близьким до оптимальних показників є вміст рухомих форм фосфору тільки на ґрунтах з довготривалим обробітком. Для забезпечення високих урожаїв на чорноземі звичайному необхідно вносити фосфорні добрива так само, як і на ґрунтах іншого типу.
Фосфатний режим чорноземних грунтів в північному Степу України
Keywords: tsilynni zemli; цілинні землі; rillia; рілля; fosfatnyi rezhym; фосфатний режим; rukhomi formy pozhyvnykh rechovyn; рухомі форми поживних речовин