Реалізація повноважень органів місцевого самоврядування у сфері охорони здоров'я в Україні - Оскаленко, Тетяна Анатоліївна; Oskalenko, Tetiana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Об’єкт дослідження - суспільні відносини, які виникають в процесі організації та функціонування місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я. Предмет дослідження - повноваження органів місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я в Україні. Метою роботи є розкриття особливостей реалізації повноважень органів місцевого самоврядування у сфері охорони здоров’я в умовах змін адміністративно-територіального устрою та реформи у галузі охорони здоров’я в Україні. Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є система загальнонаукових і спеціальних методів: контент-аналізу, системного підходу, структурно-функціонального, порівняльного та інших. Системний підхід застосовувався протягом всього дослідження і є основним методом даної магістерської роботи. Застосовано загальнонаукові та спеціальні методи наукового пізнання. Дослідження проводилось на основі таких методів: аналіз і синтез, порівняння, узагальнення, систематизація та формалізація інформації. Obiekt doslidzhennia - suspilni vidnosyny, yaki vynykaiut v protsesi orhanizatsii ta funktsionuvannia mistsevoho samovriaduvannia u sferi okhorony zdorovia. Predmet doslidzhennia - povnovazhennia orhaniv mistsevoho samovriaduvannia u sferi okhorony zdorovia v Ukraini. Metoiu roboty ye rozkryttia osoblyvostei realizatsii povnovazhen orhaniv mistsevoho samovriaduvannia u sferi okhorony zdorovia v umovakh zmin administratyvno-terytorialnoho ustroiu ta reformy u haluzi okhorony zdorovia v Ukraini. Metody doslidzhennia. Teoretyko-metodolohichnoiu osnovoiu doslidzhennia ye systema zahalnonaukovykh i spetsialnykh metodiv: kontent-analizu, systemnoho pidkhodu, strukturno-funktsionalnoho, porivnialnoho ta inshykh. Systemnyi pidkhid zastosovuvavsia protiahom vsoho doslidzhennia i ye osnovnym metodom danoi mahisterskoi roboty. Zastosovano zahalnonaukovi ta spetsialni metody naukovoho piznannia. Doslidzhennia provodylos na osnovi takykh metodiv: analiz i syntez, porivniannia, uzahalnennia, systematyzatsiia ta formalizatsiia informatsii.
Realizatsiia povnovazhen orhaniv mistsevoho samovriaduvannia u sferi okhorony zdorovia v Ukraini
Keywords: публічне управління; public administration; місцеві ради; local councils; охорона здоров’я; health care; виконавчі органи; executive bodies; децентралізація; decentralization; реформа охорони здоров’я; health care reform; доступність медичних послуг; availability of medical services