Удосконалення технології вирощування соняшнику з розробкою і обґрунтуванням параметрів машини для приготування компосту - Орел, Руслан Віталійович; Orel, Ruslan (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
В роботі проведено аналіз сучасних технологій і розроблено технологію вирощування соняшнику для умов і на замовлення ТОВ «Дубрава» Магдалинівського району Дніпропетровської області. Складено технологічну карту вирощування і визначено необхідний комплекс машин зі складанням графіків використання тракторів і сільськогосподарських машин. Проведено аналіз фізико-механічних характеристик складових компосту і технологій його приготування, а також конструкцій робочих органів машин для приготування компосту. Розроблена конструкція і проведені розрахунки основних параметрів агрегату для приготування компосту. Розроблені заходи з охорони праці можуть бути використані при проведенні інструктажів при приготуванні компосту і вирощуванні соняшнику і підвищать рівень безпеки працівників при виконанні технологічних операцій. Річний економічний ефект від застосування розробок на практиці становить 10850 грн., а затрати на виготовлення окупляться протягом 1 року експлуатації. V roboti provedeno analiz suchasnykh tekhnolohii i rozrobleno tekhnolohiiu vyroshchuvannia soniashnyku dlia umov i na zamovlennia TOV «Dubrava» Mahdalynivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Skladeno tekhnolohichnu kartu vyroshchuvannia i vyznacheno neobkhidnyi kompleks mashyn zi skladanniam hrafikiv vykorystannia traktoriv i silskohospodarskykh mashyn. Provedeno analiz fizyko-mekhanichnykh kharakterystyk skladovykh kompostu i tekhnolohii yoho pryhotuvannia, a takozh konstruktsii robochykh orhaniv mashyn dlia pryhotuvannia kompostu. Rozroblena konstruktsiia i provedeni rozrakhunky osnovnykh parametriv ahrehatu dlia pryhotuvannia kompostu. Rozrobleni zakhody z okhorony pratsi mozhut buty vykorystani pry provedenni instruktazhiv pry pryhotuvanni kompostu i vyroshchuvanni soniashnyku i pidvyshchat riven bezpeky pratsivnykiv pry vykonanni tekhnolohichnykh operatsii. Richnyi ekonomichnyi efekt vid zastosuvannia rozrobok na praktytsi stanovyt 10850 hrn., a zatraty na vyhotovlennia okupliatsia protiahom 1 roku ekspluatatsii.
Udoskonalennia tekhnolohii vyroshchuvannia soniashnyku z rozrobkoiu i obgruntuvanniam parametriv mashyny dlia pryhotuvannia kompostu
Keywords: соняшник; soniashnyk; технологія; tekhnolohiia; компост; kompost; компостоприготувальна машина; kompostopryhotuvalna mashyna; параметри; parametry; режим роботи; rezhym roboty; охорона праці; okhorona pratsi; економічний ефект; ekonomichnyi efekt