Weed control during the first vegetation of black poplar (Populus nigra L.) plantation - Фухило, Ярослав; Fuchylo, Yaroslav; Макух, Ярослав; Makukh, Yaroslav; Ременюк, Світлана; Remeniuk, Svitlana; Смолкова, Надія; Smolkova, Nadiya; Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mikola (Биотехнический факультет Университета Черногории, 2020)
Чорна Тополя ( Populus nigra L.) - швидкозростаючий вид, вимогливий до грунтових умові дуже чутливий до бур'янів, особливо в перші роки росту. Тому необхідність екологічно безпечного захисту від буряну є невідкладним завданням для гербологів. Є і зворотна сторона співвідношення між кількістю біомаси тополя і родючіістю чорнозему; Найнижча висота, вихід біомаси і вихід енергії (87,1 см, 0,41 т / га і 8,06 ГДж / га відповідно) були виявлені в контрольній обробці з найбільшим накопиченням маси бур'янів (3062 г / м2 ). Практика механічної боротьби з бур'янами позначилося накопиченням біомаси в насадженнях чорної тополі. Три послідовні культивації міжрядь і три послідовних етапи боронування з інтервалом в 14 днів знижували масу бур'янів в 2,7 рази. Мульчування ґрунту за допомогою мульчи майже повністю знищує бур'яни на дослідних ділянках. Black poplar (Populus nigra L.) is fast-growing species, demanding in terms of light and soil and very sensitive to weeds, especially in the first vegetation. Therefore, developing effective, environmentally friendly weed control measures is an urgent task for herbologists. There is an inverse relationship between the amount of weed mass and the productivity of black poplar; the lowest height, biomass yield and energy yield (87.1 cm, 0.41 t/ha and 8.06 GJ/ha, respectively) were found in the control treatment with the highest weed mass accumulation (3062 g/m2 ). The practice of mechanical weed control influenced the accumulation of weed mass in the black poplar plantations. Three consecutive cultivations of interrow space and three consecutive harrowing sessions at an interval of 14 days reduced weed mass 2.7 times. Soil mulching with sawdust almost completely destroyed the weeds in the experimental plots.
Боротьба з бур'янами під час Першої вегетації плантації чорної тополі (Populus nigra L.)
Keywords: стан навколишнього середовища; Environmental state; техногенне забруднення; technogenic pollution; грунт; soil; важкі метали; heavy metals