Вплив лікарських рослин роду Salvia на морфофункціональний стан печінки щурів на тлі високожирового раціону - Богомаз, Арсеній Анатолійович; Bogomaz, A. A.; Bohomaz, A. A.; Лєщова, Марина Олексіївна; Lieshchova, M. O.; Lieshchova, M. А.; Lieshchova, M.; Lieshchova, Maryna; Lieshchova, Marina; Leshchova, M. O. (Одеський ДАУ, 2023)
Рослинні препарати, що застосовують у схемах лікування порушень обміну речовин – високоефективні та менш токсичні, ніж хімічно синтезовані. Рослини роду Salvia широковідомі, їх активно використовують у профілактиці, а також лікуванні різних захворювань. В статті викладені результати дослідження впливу двох видів шавлії: лікарської (S. officinalis) і мускатної (S. sclarea) на морфофункціональний стан печінки. Для досліду сформовано три групи білих лабораторних щурів (n = 7). Усі тварини протягом 30-добового досліду отримували високожировий раціон, а дослідні додатково ще й 5% сухих подрібнених пагонів двох видів шавлії. Проводили зважування тварин, визначали показник приросту маси тіла. Функціональний стан печінки визначали за біохімічними показниками крові, а морфологічний – за оцінюванням макроскопічних і гістологічних змін органу. Встановили, що високожировий раціон викликав розвиток зернистої і жирової дистрофії печінки, а додавання лікарських рослин не поліпшило гістоструктуру органу. Введення до високожирового раціону шавлії лікарської викликало збільшення середньодобового приросту маси тіла, абсолютної маси печінки, підвищення в плазмі крові вмісту загального білку та зниження рівня сечовини, загального білірубіну, триацилгліцеролів. Споживання тваринами шавлії мускатної сприяло зниженню приросту маси тіла і викликало суттєві зміни показників ліпідного обміну. Herbal preparations used in treatment protocols for metabolic disorders are highly effective and less toxic than chemically synthesized ones. Plants of the genus Salvia are widely known and used in the treatment and prevention of many human and animal diseases. We studied the influence of common sage (S. officinalis) and clary sage (S. sclarea) on the liver morphofunctional state and biochemical blood parameters. Three groups of white laboratory rats (n=7) were formed for the experiment. During the 30-day experiment, all animals received a high-fat diet, and the experimental ones additionally received 5% of crushed dry shoots of two sage types. The animals were weighed, the average daily body weight gain was calculated, at the end of the experiment, biochemical blood parameters were determined, and macro- and microscopic changes in the liver were assessed. It was found that a excessive fat diet caused the development of granular and fatty liver degeneration, and the supplementation with medicinal plants did not improve the organ histostructure. The introduction of Salvia officinalis into a high-fat diet caused an increase in the average daily body weight gain, absolute liver weight, an increase in the total protein in the blood plasma and a decrease in the urea level, total bilirubin, and triacylglycerol. Consumption of clary sage by animals contributed to a decrease in body weight gain and also caused significant changes in lipid metabolism.
Influence of Salvia genus medicinal plants on the morphofunctional state of rat's liver fed with excessive fat diet
Богомаз Арсеній Анатолійович http://orcid.org/0000-0001-9402-0472 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
Keywords: ожиріння; obesity; фітотерапія; herbal medicine; білковий обмін; protein metabolism; ліпідний обмін; lipid metabolism; абсолютна і відносна маса органів; absolute and relative organs' mass