Дендрофлора северу ім. Г. Андрусенко м. Дніпро - Іванченко, Ольга Євгенівна; Ivanchenko, Olga; Давиденко, Олександр Сергійович; Davidenko, Olexandr (SSPG Publish, Stockholm, Sweden, 2020)
Промислове забруднення та інтенсивний розвиток транспорту у містах призводять до значного забруднення довкілля різними полютантами. Створення насаджень з деревних і чагарникових порід є одним з методів нівелювання несприятливих антропогенних чинників. Вони покращують мікроклімат міста, впливають на рівень шуму, запиленість і загазованість повітря, знижують температуру довкілля за рахунок випаровування вологи, захищають від вітрів, виділяють фітонциди тощо. Promyslove zabrudnennia ta intensyvnyi rozvytok transportu u mistakh pryzvodiat do znachnoho zabrudnennia dovkillia riznymy poliutantamy. Stvorennia nasadzhen z derevnykh i chaharnykovykh porid ye odnym z metodiv niveliuvannia nespryiatlyvykh antropohennykh chynnykiv. Vony pokrashchuiut mikroklimat mista, vplyvaiut na riven shumu, zapylenist i zahazovanist povitria, znyzhuiut temperaturu dovkillia za rakhunok vyparovuvannia volohy, zakhyshchaiut vid vitriv, vydiliaiut fitontsydy toshcho.
Dendroflora of the north. G. Andrusenko Dnipro
Keywords: Дніпро; Dnieper; дендрофлора; dendroflora; сквер ім. Г. Андрусенко; square named after G. Andrusenko; екологічні чинники; ecological factors; видовий склад; species composition