Ідентифікація та прогностичне значення молекулярних маркерів інтестинальної системи за епідемічної діареї свиней в умовах Науково-дослідного центру біобезпеки та екологічного контролю ресурсів агропромислового комплексу Дніпровського державного аграрно-економічного університету - Романенко, Е. Р.; Romanenko, E. R. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У дипломній роботі розкрито роль молекулярних маркерів бар’єрної функції інтестинальної системи. Доведене їх прогностичне значення в адаптивній імунній відповіді та у формуванні цілісності епітеліального бар’єру інтестинальної системи при епідемічній діареї свиней. Встановлено, що ізотонічний білковий розчин “Tonisity Pх” виявляє протекторні властивості щодо цілісності бар’єрної функції кишечника поросят. Внаслідок цього знижується тривалість екскреції вірусу ЕДС та зростає динаміка сероконверсії до збудника ЕДС специфічних антитіл в сироватці крові поросят. Доведено, що відносний вміст інтерферону-альфа збільшується з часом протікання інфекції, в той час як відносний вміст Е-кадгерину спадає. Це, ймовірно, вказує на те що певна ступінь руйнування ентероцитів викликає відповідну імунну відповідь, що супроводжується модуляцією імунної відповіді та втратою адгезивної міцності. Разом, зміни вмісту цих маркерів клітинної відповіді можливо використовувати як прогностичний показник розвитку епідемічної діареї свиней. The thesis reveals the role of molecular markers of the barrier function of the intestinal system. Their prognostic value in the adaptive immune response and in the formation of the integrity of the epithelial barrier of the intestinal system in epidemic diarrhea in pigs has been proven. It has been established that the isotonic protein solution "Tonisity Px" has protective properties in relation to the integrity of the barrier function of the intestines of piglets. As a result, the dynamics of PEDV virus excretion decreases and the dynamics of specific antibody synthesis increases. It has been shown that the relative content of interferon-alpha increases with the time of infection, while the relative content of E-cadherin decreases. This probably indicates that a certain degree of enterocyte destruction elicits an appropriate immune response, accompanied by modulation of the immune response and loss of adhesive strength. Together, changes in the content of these markers of cellular response can be used as a prognostic indicator of the development of epidemic diarrhea in pigs.
Identification and prognostic value of molecular markers of the intestinal system in epidemic diarrhea of pigs in the Research Center for Biosafety and Environmental Control of agro-industrial resources of the Dnieper State Agrarian Economic University
Keywords: епідемічна діарея свиней; swine diarrhea; молекулярні маркери; molecular markers; Е-кадгерин; E-cadherin; інтерферон-альфа; interferon-alpha; бар’єрна функція; barrier function; інтестинальна система; intestinal system