Продуктивність соняшнику залежно від рівня мінерального живлення в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Ранок» Новомосковського району Дніпропетровської області - Абдессамад, Ель Мраіта; Abdessamad, El Mraita (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2023)
Соняшник відноситься до найважливіших сільськогосподарських культур світового землеробства. цю культуру вирощують 50 країн на загальній площі понад 2 мільйони гектарів. У недавньому минулому, у багатьох господарствах урожай насіння соняшника становив понад 2 т/ з га, а збирання олії досягало до 1 тони з 1 га. Проте, останнім часом площа посіву та врожайність цієї цінної культури різко збільшилась. Досить сказати, що середня врожайність соняшнику останніми роками дійшла до 2,8 т/га. Основною причиною високої врожайності є обґрунтування особливостей ґрунтово-кліматичних, біологічних, технологічних умов задоволення потреб рослин в основних чинниках життєдіяльності з метою отримання стійких урожаїв високої якості. Soniashnyk vidnosytsia do naivazhlyvishykh silskohospodarskykh kultur svitovoho zemlerobstva. tsiu kulturu vyroshchuiut 50 krain na zahalnii ploshchi ponad 2 miliony hektariv. U nedavnomu mynulomu, u bahatokh hospodarstvakh urozhai nasinnia soniashnyka stanovyv ponad 2 t/ z ha, a zbyrannia olii dosiahalo do 1 tony z 1 ha. Prote, ostannim chasom ploshcha posivu ta vrozhainist tsiiei tsinnoi kultury rizko zbilshylas. Dosyt skazaty, shcho serednia vrozhainist soniashnyku ostannimy rokamy diishla do 2,8 t/ha. Osnovnoiu prychynoiu vysokoi vrozhainosti ye obgruntuvannia osoblyvostei gruntovo-klimatychnykh, biolohichnykh, tekhnolohichnykh umov zadovolennia potreb roslyn v osnovnykh chynnykakh zhyttiediialnosti z metoiu otrymannia stiikykh urozhaiv vysokoi yakosti.
Produktyvnist soniashnyku zalezhno vid rivnia mineralnoho zhyvlennia v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ranok» Novomoskovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: соняшник; soniashnyk; гібрид; hibryd; мінеральні добрива; mineralni dobryva; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; урожайність; urozhainist