Економіко-математичне моделювання в сільському господарстві - Васильєва, Наталя Костянтинівна; Vasylieva, Natalia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2015)
Розглянуто методи вирішення задач лінійного програмування із застосуванням комп’ютерного інструментарію OO Calc та MS Excel. Наведено приклади створення моделей цілочислового, нелінійного, стохастичного, динамічного програмування і багатокритеріальної оптимізації. Презентовано основні теоретичні принципи та практичні підходи вирішення задач аграрної економіки, що зводяться до моделей оптимального планування на мережах, управління запасами, матричних ігор, систем масового обслуговування, штучних нейронних мереж. Запропоновано запитання і завдання для контролю засвоєння викладеного мате¬ріалу. Для студентів вищих закладів освіти, аспірантів з економічних спеціальностей та фахівців, що цікавляться проблемами економіко-математичного моделювання в сільському господарстві. Methods of solving of the linear programming’s problems by means of OO Calc and MS Excel computer tools are considered. Examples of creating of the integer, non-linear, stochastic, dynamic programming’s and multicriteria optimization’s models are given. Main theoretical principles and practical approaches for solving of the agrarian economy’s problems, reducing to the models of the optimal network planning, inventory, matrix games, queuing theory and artificial neural networks are presented. Questions and tasks for control of mastering of the exposed material are proposed. This text-book is oriented to the students of the higher educational establishments, post-graduates by the economical specialties and professionals, who are interested in the problems of the economic and mathematical modelling in agriculture.
Economic and mathematical modelling in agriculture
Keywords: аграрний сектор; аgrarian sector; аграрна освіта; agricultural education; інформаційні технології; information technologies; математичні моделі; mathematical models