Видовий склад і таксаційні характеристики деревних рослин санітарнозахисної зони Придніпровського ремонтно-механічного заводу - Бессонова, Валентина Петрівна; Bessonova, Valentina; Чонгова, Аліна Сергіївна; Chongova, Аlina (Національний лісотехнічний університет України, 2021)
Досліджено деревні насадження санітарно-захисної зони (СЗЗ) Придніпровського ремонтно-механічного заводу м. Дніпро. Проаналізовано видове різноманіття, деякі таксаційні показники, розподіл дерев за відношенням до рівня зволоження та комплексну оцінку життєвого стану деревостану СЗЗ Придніпровського ремонтно-механічного заводу. Для оцінки життєвого стану рослин та індексу стану деревостану нами використано шкалу В.А. Алєксєєва (1989). Охарактеризовано планувальну структуру санітарної насадження. Встановлено, що дендрофлора представлена 19 видами деревних порід та 1 формою, котрі відносяться до 10 родин. З них 11 видів є інтродукованими та 8 – аборигенними. Виявлено, що провідне місце належить родині Salicaceae (6 видів та 35,4 % від загального числа дерев у насадженні). З’ясовано, що більшість родин (6 таксонів) презентовані лише одним видом. З хвойних порід зростає лише Pinus pallasiana D. Don. Виявлено, що 31,6 % видів представлені лише 1–3 екземплярами. Розраховано індекс біорізноманітності Шенона (Н), який становить 3,55. З’ясовано, що найбільша кількість дерев має висоту в межах 12–13 м (18,9% від загального числа дерев в насадженні) і діаметр стовбурів від 26,0 до 29,9 см та від 38,0 до 41,9 см (по 8,8 %). Розподіл дерев за відношенням до умов зволоження показав, що більшість деревних рослин є ксерофітами (40,0% від загальної чисельності рослин), що відповідає умовам степового регіону. Значна частина рослин віднесено до мезогігрофітів та гігрофітів (29,0 % та 12,5 % відповідно), що пояснюється наявністю природньої водойми. Нами встановлено, що категорії стану «здорові» відповідає 37,9 % від загальної кількості, до помірно ослаблених – 47,3 % (друга категорія життєвого стану). Найбільш стійкими виявились Salix alba L. та Robinia pseudoacacia L., в найгіршому стані знаходиться Populus nigra L. та Aesculus hippocastanum L. З’ясовано, що індекс життєвого стану деревних рослин захисної зони дорівнює 75,6 % і характеризується як ослаблений. The stand of the sanitary protection zone (SPZ) of the Prydniprovsky repair and mechanical plant in Dnipro was studied. The taxonomic and taxonomic characteristics of the stand, the living condition, the conformity of woody plants under the influence of industrial pollutants of the Prydniprovsky repair and mechanical plant in Dnipro wereин analyzed. Assessment of the living condition of plants was determined on a scale of VA Alekseeva (1989). It was found that tree dewdrops belong to 19 species and 1 form, belonging to 10 families. Of these, 11 species are introduced ones and 8 are aboriginal ones. It is established that the predominant family is Salicaceae (6 species and 35.4% of the total number of trees in the plantation). It was found that 6 families are represented by only one species. Conifers are represented only by Pinus pallasiana D. Don., Which is the most numerous in number (23.3%). Shannon's biodiversity index (H) is calculated to be 3.55. It was determined that the largest number of trees has a height within 12–13 m (18.9% of the total number of trees in the plantation) and a trunk diameter of 26 to 29.9 cm and 38 to 41.9 cm (8.8% each). According to the distribution of trees in relation to moisture conditions, most woody plants are xerophytes (40.0% of the total number of plants), which corresponds to the conditions of the steppe region. The presence of a natural reservoir accounts for a significant proportion of mesohygrophytes and hygrophytes (29.0% and 12.5%, respectively). It was found that the index of the living condition of the stand of the protection zone is 75.6% and is characterized as weakened. The more numerous group of moderately weakened woody plants (the second category of living condition) is 47.3%. The first category (healthy trees) includes 37.9%. It is established that Salix alba L. and Robinia pseudoacacia L. are in the best condition, Populus nigra L. and Aesculus hippocastanum L. were the least stable. Populus nigra f. pyramidalis Rosier, Alnus glutinosa (L.) P. Gaertn. have moderate signs of weakening.
Species composition and taxation characteristics of wood plants of the sanitary and protective zone of the Dniprо repair and mechanical plant
Keywords: санітарно-захисна зона; sanitary protection zone; зелені насадження; greenery; різноманіття; diversity; життєвий стан; state of life