Екологічна оцінка варіабельності вмісту нітратів у овочевих та плодово-ягідних культурах у Дніпропетровській області - Харитонов, Микола Миколайович; Kharytonov, Mykola; Лазарєва, О.М.; Lazaryeva, O.; Лемішко, Світлана Миколаївна; Lemishko, Svitlana (Полтавська державна аграрна академія, 2015)
Метою роботи є кількісне визначення вмісту нітратів в овочевій і плодово-ягідній продукції після проведення польових дослідів у Дніпропетровській області. Наведено результати визначення нітратів в овочах, плодах і ягодах, що найчастіше використовують у раціоні харчування людини. Контроль вмісту нітратів здійснювався потенціометричним методом з використанням іоноселективного електроду. У результаті проведених досліджень встановлено найбільше перевищення ГДК в таких овочах: редис, буряк, морква і кабачки – із 6 проб 5 перевищують ГДК. Під час визначення вмісту нітратів у картоплі 12 проб із 46 перевищували ГДК, у капусті – 2 проби з 12, а у перці – 2 проби з 9 перевищували ГДК. За вмістом нітратів вивчені в нашій роботі фрукти та ягоди відносяться до групи за малою концентрацією – до 100 мг/кг. Найменший вміст нітратів знайдено у зеленому горошку.The aim of the work is to quantify the content of nitrates in vegetable and fruit products after field experiments in the Dnipropetrovsk region. The results of determination of nitrates in the most frequently used vegetables, fruits and berries are given in the human diet. Control of nitrate content was carried out by potentiometric method with using an ion-selective electrode. As a result of the conducted researches the greatest excess of maximum concentration limit in such vegetables is established: radishes, beets, carrots and zucchini - out of 6 samples 5 exceed the MPC. Under time to determine the content of nitrates in potatoes 12 samples from 46 exceeded the MPC, in cabbage - 2 samples out of 12, and in peppers - 2 samples out of 9 exceeded the MPC.
Ecological assessment of nitrate content variability in vegetable and fruit crops in Dnipropetrovsk region
Keywords: овочі; vegetables; фрукти; fruits; ягоди; berries; нітрати; nitrates; норма; norm; гранично допустима концентрація; maximum permissible concentration