Ефективність відтермінованого осіменіння первісток в умовах крупного промислового комплексу - Литвищенко, Людмила Олександрівна; Lytvyschenko, L.; Litvischenko, L. O.; Litvischenko, Lіudmyla; Lytvyschenko, L. O.; Lytvyshchenko, L.; Lytvyschenko, Lyudmila; Lytvyshchenko, Lyudmyla; Lytvyshchenko, L. О.; Капшук, Наталя Олексіївна; Kapshuk, N. O.; Kapshuk, Natalya; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Встановлено, що в умовах промислового комплексу молоді швіцькі корови після першого отелення не всі можуть адаптуватися до інтенсивної технології їх експлуатації, що проявляється в різній інтенсивності секреції молока та реалізації індивідуального рівня молочної продуктивності. В цілому величина удою тварин після першого отелення коливається від 5537,7 кг до 8644,8 кг. Доведено, що у другу лактацію реалізація генетичного потенціалу суттєво зростає, що є наслідком адаптації швіцьких корів до умов експлуатації. Ті тварини, які мали вищою продуктивністю у першу лактацію, у другу – зберігають також високий рівень удою. Якщо за практично стандартного лактаційного періоду удій корів становить у середньому 6924,1 кг, то за подовженого майже в 1,3 раза на рівні 405,2 доби молочна продуктивність не попускається нижче 11356,4 кг. Виявлено, що чим триваліший період безпліддя, тим вищі показники недоотримання приплоду на молочному комплексі з виробництва молока. Втрати приплоду залежать від періоду безплідності і коливаються від 0,04 голови у корів І групи до 0,32 голови у тварин ІV групи. Vstanovleno, shcho v umovakh promyslovoho kompleksu molodi shvitski korovy pislia pershoho otelennia ne vsi mozhut adaptuvatysia do intensyvnoi tekhnolohii yikh ekspluatatsii, shcho proiavliaietsia v riznii intensyvnosti sekretsii moloka ta realizatsii indyvidualnoho rivnia molochnoi produktyvnosti. V tsilomu velychyna udoiu tvaryn pislia pershoho otelennia kolyvaietsia vid 5537,7 kh do 8644,8 kh. Dovedeno, shcho u druhu laktatsiiu realizatsiia henetychnoho potentsialu suttievo zrostaie, shcho ye naslidkom adaptatsii shvitskykh koriv do umov ekspluatatsii. Ti tvaryny, yaki maly vyshchoiu produktyvnistiu u pershu laktatsiiu, u druhu – zberihaiut takozh vysokyi riven udoiu. Yakshcho za praktychno standartnoho laktatsiinoho periodu udii koriv stanovyt u serednomu 6924,1 kh, to za podovzhenoho maizhe v 1,3 raza na rivni 405,2 doby molochna produktyvnist ne popuskaietsia nyzhche 11356,4 kh. Vyiavleno, shcho chym tryvalishyi period bezpliddia, tym vyshchi pokaznyky nedootrymannia pryplodu na molochnomu kompleksi z vyrobnytstva moloka. Vtraty pryplodu zalezhat vid periodu bezplidnosti i kolyvaiutsia vid 0,04 holovy u koriv I hrupy do 0,32 holovy u tvaryn IV hrupy.
Efektyvnist vidterminovanoho osimeninnia pervistok v umovakh krupnoho promyslovoho kompleksu
Литвищенко Людмила Олександрівна http://orcid.org/0000-0002-4239-5405 Капшук Наталя Олексіївна https://orcid.org/0000-0002-2859-2795 Піщан Станіслав Григорович https://orcid.org/0000-0001-8579-9429
Keywords: осіменіння первісток; osimeninnia pervistok; швіцькі корови; shvitski korovy; інтенсивні технології експлуатації; intensyvni tekhnolohii ekspluatatsii; молочна продуктивність; molochna produktyvnist