Air pollution mapping in the Wilaya of Annaba (NE of Algeria) - Kharytonov, Mykola; Харитонов, Микола Миколайович; Klimkina, Iryna; Клімкіна, Ірина; Benselhoub, Aissa; Бенселхуб, Айса; Bouhedja, Ahcen; Бухеджа, Асен; Abdelaziz, Idres; Абдельазіз, Ідрес; Aissi, Adel; Айсі, Адель (Вроцлавський науково-технічний університет, 2016)
Poor air quality can pose severe risks to human health and can also influence negatively on the natural environment. Annaba suffers from air pollution due to the industrial activities occurring in the province including, electricity generation, waste incineration, chemistry and other small additional industrial operations. However, mining, steel industry and metallurgy are considered among the most polluting activities. The aim of our research is to assess the risks of air pollution emissions with NO2, SO2, Toluene and Benzene as a result of industrial enterprises activities in Annaba province. The application of geo-graphical information system (GIS) mapping based on automatic monitoring networks of air quality, allows us the assessment of air pollution risks in the studied area. Two zones of air pollution with N02 in the level of 1 MPC has been recorded near the blast furnaces and the steel shop, the second halo of NO2 pollution was fixed over residential infrastructures. Moreover, revealed a tendency to higher content of nitrogen dioxide in the atmosphere of the bigger part of Annaba region. Corresponding to the data obtained from stationary monitoring networks, the annual average concentration of SO2 was significantly lower than the MPC. Based on GIS maps there are two areas with SO2 pollution inside the territory of El Hadjar metallurgical plant. A significant increase in concentrations of NO2 in the atmosphere of the industrial areas was recorded in the first decade. On average during three years the highest content of technogenic dust was detected in El Bouni. Погана якість повітря може становити серйозну небезпеку для здоров'я людини, а також може негативно впливати на природне середовище. Аннаба страждає від забруднення повітря через промислову діяльність, що відбувається в провінції, включаючи виробництво електроенергії, спалювання відходів, хімію та інші малі додаткові промислові операції. Проте гірничодобувна промисловість, сталеливарна промисловість і металургія вважаються одними з найбільш забруднюючих видів діяльності. Метою нашого дослідження є оцінка ризиків забруднення повітря викидами NO2, SO2, толуолу та бензолу в результаті діяльності промислових підприємств провінції Аннаба. Застосування географічної інформаційної системи (ГІС) картографування на основі автоматичних мереж моніторингу якості повітря дозволяє оцінити ризики забруднення повітря досліджуваної території. Зафіксовано дві зони забруднення атмосферного повітря N02 на рівні 1 ГДК поблизу доменних печей та металургійного цеху, другий ореол забруднення NO2 зафіксовано над об’єктами житлової інфраструктури. Крім того, виявлено тенденцію до підвищення вмісту діоксиду азоту в атмосфері більшої частини регіону Аннаба. Відповідно до даних, отриманих зі стаціонарних мереж моніторингу, середньорічна концентрація SO2 була значно нижчою за ГДК. На основі ГІС-карт на території металургійного комбінату Ель-Хаджар виділяють дві зони забруднення SO2. У перше десятиліття зафіксовано значне підвищення концентрацій NO2 в атмосфері промислових районів. В середньому протягом трьох років найбільший вміст техногенного пилу було виявлено в Ель-Буні.
Картування забруднення повітря в регіоні Аннаба (на північному сході Алжиру)
Keywords: Geographical information system; геоінформаційна система; atmospheric pollution; забруднення атмосфери; industrial activities; промислова діяльність; risk assessment; оцінка ризику; Annaba; Аннаба