Роль обліку в забезпеченні прозорості та ефективності використання бюджетних коштів в освітніх установах - Губарик, Ольга Миколаївна; Hubaryk, Olga; Кічкірук, Аміна Сергіївна; Kichkiruk, Amina (Науково-освітній інноваційний центр суспільних трансформацій м. Чернігів, Україна, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі обліку в забезпеченні прозорості та ефективності використан¬ня бюджетних коштів в освітніх установах. Проаналізовано теоретичні аспекти та практичний дос¬від освітніх установ. Доведено, що прозорість обліку є запорукою довіри громадськості до освітньої сис¬теми, вона дозволяє громадянам та державним органам контролювати, як використовуються державні кошти, спрямовані на розвиток освіти. Керівники освітніх установ несуть відповідальність за ефектив¬не використання бюджетних коштів, то саме налагоджена система обліку допомагає їм відстежувати виконання бюджетних програм та виявляти будь-які відхилення від плану. Наведено аналіз літератури за обраною темою. Визначено, що правильно організований облік дозволяє оптимізувати витрати, ви¬являти неефективні напрямки використання коштів та приймати обґрунтовані управлінські рішення. Таким чином, облік в освітніх установах є невід’ємною частиною фінансового менеджменту. Він відіграє ключову роль у забезпеченні прозорості та ефективності використання бюджетних коштів, спрямова¬них на розвиток освіти, дозволяє суспільству та контролюючим органам отримати повну і достовірну інформацію про те, як використовуються бюджетні кошти, призначені для освіти. Ефективне викори¬стання бюджетних коштів сприяє поліпшенню матеріально-технічної бази навчальних закладів, підви¬щенню кваліфікації педагогічних працівників та впровадженню нових освітніх технологій. Облік дозволяє відстежувати надходження та використання бюджетних коштів, порівнювати фактичні витрати з плановими та виявляти будь-які відхилення. Тобто, завдяки обліку можна виявити неефективні витра¬ти та оптимізувати використання бюджетних коштів, зробити підготовку до фінансової звітності, яка відображає фінансовий стан освітньої установи та результати її діяльності. Це дозволяє вати ресурси на найбільш пріоритетні напрямки розвитку освіти. Впровадження сучасних інформацій¬них систем дозволяє автоматизувати рутинні облікові операції та підвищити ефективність роботи бухгалтерії в освітній установі, а також облікові дані можуть використовуватись для проведення ана¬лізу фінансово-господарської діяльності, виявлення тенденцій та розробки прогнозів у сфері освіти. The article is dedicated to studying the role of accounting in ensuring transparency and efficiency in the use of budg¬etary funds in educational institutions. It analyzes the theoretical aspects and practical experience of educational institutions. It has been proven that accounting transparency is a guarantee of public trust in the educational system, allowing citizens and government bodies to monitor how state funds allocated for the development of education are used. Educational institution leaders are responsible for the effective use of budget funds, and a well-established accounting system helps them track the implementation of budget programs and identify any deviations from the plan. A literature review on the chosen topic is provided. It has been established that properly organized accounting allows for cost optimization, identifying inefficient areas of fund usage, and making informed management decisions. Thus, accounting in educational institutions is an integral part of financial management. It plays a key role in ensuring transparency and efficiency in the use of budgetary funds aimed at educational development, providing society and regulatory bodies with complete and accurate information about how budgetary resources allocated for education are utilized. Effective use of budgetary funds contributes to the improvement of the material and technical base of educa¬tional institutions, the enhancement of teachers’ qualifications, and the implementation of new educational technolo¬gies. Accounting allows tracking the inflow and usage of budgetary funds, comparing actual expenses with planned ones, and identifying any discrepancies. In this way, accounting helps detect inefficient expenditures and optimize the use of budget funds, while preparing financial reports that reflect the financial status of the educational institution and its operational outcomes. This enables resources to be directed towards the most prioritized areas of educational de¬velopment. The introduction of modern information systems allows for the automation of routine accounting operations and improves the efficiency of the accounting department in educational institutions. Additionally, accounting data can be used to analyze financial and economic activities, identify trends, and develop forecasts in the field of education.
The role of accounting in ensuring transparency and efficiency in the use of budget funds in educational institutions
Keywords: облік; accounting; освітні установи; educational institutions; бюджетні асигнування; budget allocations; прозорість; transparency; контроль; control; ефективність; efficiency