Посилення кадрового потенціалу публічної служби - Сердюк, Людмила Олександрівна; Liudmyla, Serdiuk (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – суспільні відносини у сфері публічного управління, що виникають у процесі формування, розвитку та ефективного використання кадрового потенціалу публічної служби. Предмет дослідження – теоретичні, організаційні та інституційні механізми посилення кадрового потенціалу публічної служби в Україні, а також практичні інструменти підвищення професійної компетентності, мотивації та результативності публічних службовців. Метою роботи теоретичне обґрунтування, аналіз сучасного стану та розроблення практичних рекомендацій щодо посилення кадрового потенціалу публічної служби в умовах євроінтеграційних процесів та воєнних викликів. Obiekt doslidzhennia – suspilni vidnosyny u sferi publichnoho upravlinnia, shcho vynykaiut u protsesi formuvannia, rozvytku ta efektyvnoho vykorystannia kadrovoho potentsialu publichnoi sluzhby. Predmet doslidzhennia – teoretychni, orhanizatsiini ta instytutsiini mekhanizmy posylennia kadrovoho potentsialu publichnoi sluzhby v Ukraini, a takozh praktychni instrumenty pidvyshchennia profesiinoi kompetentnosti, motyvatsii ta rezultatyvnosti publichnykh sluzhbovtsiv. Metoiu roboty teoretychne obgruntuvannia, analiz suchasnoho stanu ta rozroblennia praktychnykh rekomendatsii shchodo posylennia kadrovoho potentsialu publichnoi sluzhby v umovakh yevrointehratsiinykh protsesiv ta voiennykh vyklykiv.
Posylennia kadrovoho potentsialu publichnoi sluzhby
Keywords: кадровий потенціал; human potential; публічна служба; public service; людські ресурси; human resources; кадрова політика; personnel policy; професійний розвиток; professional development; мотивація; motivation; публічне управління; public administration; інституційний розвиток; institutional development