Взаємозв’язок морфологічних змін слизової оболонки порожньої кишки з динамікою поліпептидного складу мембран ентероцитів великої рогатої худоби у плодовому періоді онтогенезу - Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; Masiuk, Dmytro; Masiuk, D. N.; Masiuk, D. M.; Masiuk, D.; Masyuk, D. N.; Masyuk, D. M.; Masyuk, D.; Masjuk, Dmytro (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Наведено актуальні дані щодо взаємозв’язків морфологічних змін слизової оболонки порожньої кишки з динамікою поліпептидного складу мембран ентероцитів великої рогатої худоби у плодовому періоді онтогенезу. Роботу виконано на 80 плодах великої рогатої худоби Голштинської породи, віком 2–9 місяців, з масою тіла 0,6–39 кг. Встановлено, що протягом плодового періоду онтогенезу відбуваються структурні перетворення у слизовій оболонці порожньої кишки великої рогатої худоби, які характеризуються інтенсивними морфофункціональними змінами її структурних компонентів. Визначено поліпептидний склад плазмолеми ентероцитів порожньої кишки великої рогатої худоби протягом плодового періоду онтогенезу, зокрема, у апікальних та базолатеральних мембранах виявлено відповідно 27 та 25 білкових фракцій з молекулярною масою від 9,6–14,2 кДа до 300 кДа. За допомогою кореляційного аналізу отриманих результатів отримано достовірні взаємозв’язки морфологічних змін слизової оболонки порожньої кишки з динамікою поліпептидного складу мембран ентероцитів великої рогатої худоби у плодовому періоді онтогенезу. Доведено, що товщина кишкової стінки з ворсинками та слизової оболонки з ворсинками прямо пов’язана з вмістом на апікальному домені ентероцитів білків з молекулярною масою 250 кДа та 155 кДа (P ≤ 0,01–0,001). Висота ворсинок пов’язана лише з вмістом у апікальній мембрані поліпептидів з молекулярною масою 250 кДа та 155 кДа (P ≤ 0,05–001) і обернено пов’язана з вмістом поліпептидів з молекулярною масою 9,6–14,2 кДа, 21 кДа, 22,5 к Да, 26 кДа, 33 кДа, 35 кДа, 170–185 кДа (P ≤ 0,01–0,001). Ширина ворсинок пов’язана з вмістом на апікальній мембрані білків з молекулярною масою 170–185 кДа та 21 кДа (P ≤ 0,05–0,01). Товщина кишкової стінки з ворсинками та слизової оболонки з ворсинками пов’язана з вмістом на базолатеральному домені ентероцитів білків з молекулярною масою 155 кДа, 100 кДа, 87 кДа, 66 кДа, 52 кДа) та 43 кДа (P ≤ 0,05–0,001) та обернено залежна від вмісту поліпептидів з молекулярною масою 19 кДа, 21 кДа та 31 кДа (P ≤ 0,05). Висота ворсинок ентероцитів прямо пов’язана з вмістом у базолатеральній мембрані поліпептидів з молекулярною масою 155 кДа і 52 кДа (P ≤ 0,05–0,01) та обернено залежна від вмісту поліпептидів з молекулярною масою 24 кДа, 22,5 кДа та 17 кДа (P ≤ 0,05–0,001). Ширина ворсинок ентероцитів достовірно обернено пов’язана лише з вмістом на базолатеральній мембрані білків з молекулярною масою 155 кДа (P ≤ 0,05). The article presents current data on the relationship of morphological changes in the jejenum intestine mucous membrane with the dynamics of the polypeptide composition in the cattle enterocytes membranes during the fetal period of ontogenesis. The study was carried out on 80 fetuses of Holstein cattle, aged 2–9 months, with a body weight of 0.6–39 kg. It was found that during the fetal period of ontogenesis, structural transformations took place in the jejunal mucous membrane of cattle, characterized by intense morphofunctional changes in its structural components. The polypeptide composition of the jejunal enterocytes plasma membrane in cattle during the fetal period of ontogenesis was determined, in particular, in the apical and basolateral membranes, respectively, 27 and 25 protein fractions with a molecular weight of 9.6–14.2 kDa to 300 kDa were found, respectively. With the help of the correlation analysis for the received data, reliable interconnections of morphological changes in the jejunal mucous layer with the dynamics of the polypeptide composition of the cattle enterocyte’s membranes during the fetal period of ontogenesis were obtained. It has been proven that the thickness of the intestinal wall with villi and the mucous membrane with villi is directly related to the content of proteins with a molecular weight of 250 kDa and 155 kDa on the apical domain of enterocytes (P ≤ 0.01–0.001). The height of the villi is associated only with the content of polypeptides with a molecular weight of 250 kDa and 155 kDa (P ≤ 0.05–001) in the apical membrane and is inversely related to the content of polypeptides with a molecular weight of 9.6–14.2 kDa, 21 kDa, 22.5 kDa, 26 kDa, 33 kDa, 35 kDa, 170–185 kDa (P ≤ 0.01–0.001). The width of the villi is related to the content on the apical membrane of proteins with a molecular weight of 170–185 kDa and 21 kDa (P ≤ 0.05–0.01). The thickness of the intestinal wall with villi and mucous membrane with villi is associated with the content of proteins with molecular weights 155 kDa, 100 kDa, 87 kDa, 66 kDa, 52 kDa) and 43 kDa (P ≤ 0.05–0.001) on the basolateral domain of enterocytes and inversely dependent on the content of polypeptides with molecular weights of 19 kDa, 21 kDa and 31 kDa (P ≤ 0.05). The height of enterocyte villi is directly related to the content of polypeptides with a molecular weight of 155 kDa and 52 kDa (P ≤ 0,05–0,01) in the basolateral membrane and is inversely dependent on the content of polypeptides with a molecular weight of 24 kDa, 22.5 kDa and 17 kDa (P ≤ 0.05–0.001). The width of the villi of enterocytes is reliably inversely related only to the content of proteins with a molecular weight of 155 kDa on the basolateral membrane (P ≤ 0.05).
The morphological changes relationship in the small intestine mucous membrane with the dynamics of the enterocyte’s membranes polypeptide composition in cattle during the fetal period of their ontogenesis
Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580
Keywords: поліпептидний склад; polypeptide composition; плід; fetus; велика рогата худоба; cattle; ентероцити; enterocytes; порожня кишка; jejunum