Digitalisation as a modern trend in the development of financial management in small business - Khalatur, Svitlana; Халатур, Світлана Миколаївна; Masiuk, Iuliia; Масюк, Юлія Володимирівна; Kravchenko, Mykola; Кравченко, Микола Володимирович; Kurbatska, Larysa; Курбацька, Лариса Миколаївна; Sirko, Anna; Сірко, Анна Юріївна (ТОВ "ФІНТЕХАЛЬЯНС", 2025)
The article explores the digitalisation of financial management in small businesses in Ukraine, examining key trends and priority challenges. Poland is chosen for comparative analysis, as it is close to Ukraine in terms of economic and geographical factors, and also has a fairly successful experience of digitalisation. It is determined that the integration of digital solutions contributes to increasing the level of transparency of financial activities, reducing transaction costs and minimizing the impact of the human factor. A mathematical model is proposed to assess the impact of the level of digitalization on the efficiency of financial management, determining the relationship between investments in digital technologies, the level of process automation and the financial results of an enterprise. The key performance indicators, such as ROI (return on investment in digitalisation), changes in cash flows and reduction of operating costs due to automation, are estimated. The article also examines the prospects for the development of digitalisation in the financial management of small businesses in the context of global economic trends and regulatory changes. It is found that the active use of digital financial solutions contributes to faster adaptation of enterprises to changing market conditions, improved interaction with customers and suppliers, as well as the creation of more flexible financial models that ensure long-term stability and development of small businesses in the digital economy. It is revealed that the main barriers to digitalisation are high initial costs, lack of qualified personnel and the need to adapt to rapid technological changes. At the same time, it is determined that the development of digital transformation strategies, taking into account modern technological trends, allows small businesses to increase their competitiveness in a dynamic market environment. The results of the study may be useful for entrepreneurs, analysts and academics studying financial management in the digital economy. У статті досліджено роль диджиталізації як ключового тренду розвитку фінансового менеджменту у малому бізнесі. Проаналізовано вплив цифрових технологій на фінансові процеси підприємств, зокрема на управління грошовими потоками, оптимізацію витрат, автоматизацію бухгалтерського обліку та фінансового прогнозування. Визначено основні фактори, що стимулюють цифрову трансформацію, серед яких інтеграція хмарних технологій, використання штучного інтелекту та впровадження блокчейн-рішень у фінансовій діяльності. Стаття досліджує диджиталізацію фінансового менеджменту у малому бізнесі в Україні, розглядає ключові тренди та першочергові виклики. Для порівняльного аналізу обрана Польща, оскільки вона є близькою за економічними та географічними факторами до України, а також має достатньо успішний досвід диджиталізації. Визначено, що інтеграція цифрових рішень сприяє підвищенню рівня прозорості фінансової діяльності, зниженню транзакційних витрат та мінімізації впливу людського фактора. Запропоновано математичну модель, яка дозволяє оцінювати вплив рівня цифровізації на ефективність фінансового менеджменту, визначаючи взаємозв’язок між інвестиціями у цифрові технології, рівнем автоматизації процесів та фінансовими результатами підприємства. Оцінено ключові показники ефективності, такі як ROI (рентабельність інвестицій у цифровізацію), зміни у грошових потоках та зменшення операційних витрат за рахунок автоматизації. Також у статті розглянуто перспективи розвитку диджиталізації у фінансовому менеджменті малого бізнесу в контексті глобальних економічних тенденцій та регуляторних змін. Виявлено, що активне використання цифрових фінансових рішень сприяє швидшій адаптації підприємств до змінних ринкових умов, покращенню взаємодії з клієнтами та постачальниками, а також створенню більш гнучких фінансових моделей, що забезпечують довгострокову стабільність та розвиток малого бізнесу в цифровій економіці. Виявлено, що основними бар’єрами на шляху цифровізації є високі початкові витрати, нестача кваліфікованих кадрів та необхідність адаптації до швидких технологічних змін. Водночас визначено, що розробка стратегій цифрової трансформації з урахуванням сучасних технологічних трендів дозволяє малим підприємствам підвищити свою конкурентоспроможність у динамічному ринковому середовищі. Результати дослідження можуть бути корисними для підприємців, аналітиків та науковців, що досліджують питання фінансового менеджменту в умовах цифрової економіки.
Диджиталізація як сучасний тренд розвитку фінансового менеджменту у малому бізнесі
Keywords: digitalization; діджиталізація; financial management; фінансовий менеджмент; small business; малий бізнес; digital technologies; цифрові технології; automation; автоматизація; financial flows ROI; фінансові потоки ROI