Аналіз біотехнології вирощування судака звичайного (Sander lucioperca) в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпровська хвиля» Кременчуцького району, Полтавської області - Вергелюк, М. А.; Verguluk, М. А. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Досліджено біотехнологічні аспекти вирощування судака звичайного (Sander lucioperca) в умовах замкнутої системи водопостачання (УЗВ) на підприємстві товариства з обмеженою відповідальністю «Дніпровська хвиля» Кременчуцького району, Полтавської області. У процесі дослідження особлива увага приділялася оптимізації годівлі, щільності посадки, а також умовам утримання для підвищення ефективності вирощування риби до товарних розмірів. Використано методики дослідження темпів росту, показників виживаності, а також ефективності кормової бази, що включала три види штучних гранульованих кормів різної рецептури. Крім того, були застосовані методи постійного моніторингу фізико-хімічних параметрів водного середовища для забезпечення оптимальних умов зростання та розвитку судака. Встановлено, що щільність посадки та розмір гранул корму суттєво впливають на інтенсивність росту і загальний фізіологічний стан риб. У дослідженні також було виявлено, що більш інтенсивні темпи зростання спостерігалися в риб із меншою щільністю посадки та за умови регулярного сортування. Результати дослідження свідчать про важливість адаптивного підходу до щоденного нормування корму залежно від маси риби та температури води. Зроблено висновок, що вирощування судака в умовах УЗВ з використанням сучасних підходів до годівлі, контролю параметрів водного середовища та регулювання щільності посадки може забезпечити високу продуктивність та якість кінцевої продукції. Одержані результати можуть бути використані для оптимізації виробничих процесів у галузі аквакультури, що включає індустріальне вирощування судака звичайного, а також для розробки рекомендацій з удосконалення біотехнології вирощування інших видів риб у замкнутих системах. Кваліфікаційна робота бакалавра містить 65 сторінок, 11 таблиць, 5 рисунків, список використаних джерел із 50 найменувань. The biotechnological aspects of the cultivation of the pike perch (Sander Lucioperca) in the conditions of closed water supply system (UZV) at the enterprise of the Dniprovska wave of Kremenchug district, Poltava region at the enterprise of the Dniprovska wave of Dniprovskaya wave. In the course of the study, special attention was paid to optimization of feeding, planting density, as well as the conditions of retention to improve the efficiency of fish growing to product sizes. Methods of studying growth rates, survival rates, as well as the efficiency of the feed base, which included three types of artificial granular feeds of different recipes. In addition, methods of continuous monitoring of the physicochemical parameters of the aquatic environment were applied to ensure optimal conditions for the growth and development of walleye. It is established that planting density and the size of feed granules significantly affect the intensity of growth and the overall physiological state of fish. The study also found that more intense growth rates were observed in fishes with lower planting density and provided regular sorting.The results of the study indicate the importance of an adaptive approach to daily normalization of feed depending on the mass of fish and water temperature. It is concluded that growing walleye in the conditions of UZS using modern approaches to feeding, control of the parameters of the aquatic environment and regulation of planting density can ensure high productivity and quality of final products. The results can be used to optimize production processes in the aquaculture, including industrial cultivation of ordinary pike perch, as well as to develop recommendations for improving biotechnology of cultivation of other fish in closed systems. The bachelor's qualification work contains 65 pages, 11 tables, 5 figures, a list of sources used from 50 names.
Analysis of biotechnology of raving pike perch ordinary (Sander Lucioperca) in the conditions of Limited Liability Company "Dniprovskaya wave" of Kremenchug district, Poltava region
Keywords: пластичні ознаки; plastic features; судак звичайний; ordinary walleye; ТОВ «Дніпровська хвиля»; Dniprovskaya wave LLC; УЗВ; UZV; середньодобовий приріст; average daily increase; меристичні ознаки; merits