Вплив порядку окролу кролів на показники плодючості - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (Полтавський ДАУ, 2026)
У роботі проведено аналіз наукових джерел щодо впливу порядку окролу на відтворювальну продуктивність кролематок. Встановлено, що чисельність приплоду, маса гнізда та збереженість молодняку залежать від віку й репродуктивного досвіду самок. Найвищі показники плодючості та виживаності кроленят зазвичай спостерігаються у третьому–п’ятому окролах, після чого відзначається поступове зниження продуктивності. Врахування порядку окролу є важливим чинником оптимізації відтворення та підвищення ефективності виробництва продукції кролівництва. U roboti provedeno analiz naukovykh dzherel shchodo vplyvu poriadku okrolu na vidtvoriuvalnu produktyvnist krolematok. Vstanovleno, shcho chyselnist pryplodu, masa hnizda ta zberezhenist molodniaku zalezhat vid viku y reproduktyvnoho dosvidu samok. Naivyshchi pokaznyky plodiuchosti ta vyzhyvanosti kroleniat zazvychai sposterihaiutsia u tretomu–piatomu okrolakh, pislia choho vidznachaietsia postupove znyzhennia produktyvnosti. Vrakhuvannia poriadku okrolu ye vazhlyvym chynnykom optymizatsii vidtvorennia ta pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnytstva produktsii krolivnytstva.
Vplyv poriadku okrolu kroliv na pokaznyky plodiuchosti
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: кролематки; krolematky; порядок окролу; poriadok okrolu; відтворювальна продуктивність; vidtvoriuvalna produktyvnist; плодючість; plodiuchist